A sok vas károsíthatja a szervezetet

A vas létfontosságú elem az élethez. A vastartalmú étrend-kiegészítők azonban akár 10-szer több vasat is tartalmazhatnak, mint amennyi az egészséghez szükséges. A kutatók azt javasolják, hogy az orvosok csak a szükséges minimális adag vasat írják fel betegeiknek. Kiderült ugyanis, hogy ez az ásványi anyag gyorsan DNS-károsodást okoz a vérerekben.

Sok nő szed étrend-kiegészítőt a terhesség után, és vastablettát írhatnak fel vérszegénység esetén is. A tanulmány szerzője, dr. Claire Shovlin, az Imperial College London munkatársa elmondta, hogy a férfiaknak átlagosan napi 8,7 mg, a nőknek pedig menstruációkor napi 14,8 mg vasra van szükségük. Egy 100 grammos sült hús körülbelül 3 mg vasat, ugyanennyi spenót pedig 2,7 mg-ot tartalmaz.

Több benne a vas, mint a spenótbanDr. Shovlin szerint ezért rendkívül nehéz lenne 20 mg-nál több vasat elfogyasztani az ételekből. Alacsony dózisú, általában 14 mg vastartalmú étrend-kiegészítők vény nélkül is kaphatók, de ha valakiben vérszegénységet (anémia) mutatnak ki, nagyobb vastartalmú tablettát írhat fel az orvos, amelyben akár 65 mg vas is lehet.

Dr. Shovlin kutatócsoportja a vas ilyen magas dózisának az emberi endoteliális sejtekre gyakorolt hatását vizsgálta, amelyek az artériákat és vénákat bélelik ki. Laboratóriumban olyan vasoldattal kezelték a sejteket, amelyek ahhoz hasonlítanak, ami a vérben mutatható ki egy vényköteles vastabletta bevitele után. Kiderült, hogy az oldattal kezelt sejtek tíz percen belül a károsodás jeleit mutatták. DNS-helyreállító rendszerük aktiválódott, és hat órával később még mindig aktív maradt.

A test összes sejtje rendelkezik DNS-helyreállító rendszerekkel, amelyek különféle hibákat képesek megjavítani a sejtekben. Amikor azonban vasat adtunk hozzá, kiderült, hogy ezeknek a rendszereknek a szokásosnál keményebben kellett dolgozniuk – magyarázta dr. Shovlin.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy a laboratóriumi környezetben a vérereket ért károsodás a valós emberi keringési rendszerben is bekövetkezik-e. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a sejtek érzékenyebbek a vasra, mint korábban gondolták.