Fogyasztó csodagyümölcs-e az acai?

Mindenki erről a kis kerek, sötétkék gyümölcsről, az acai bogyóról beszél. Legyen az nyers gyümölcs, gyümölcslé, turmix, kapszula, por vagy tabletta, fogyasztásáról sokat vitáznak. A látványos lelkesedés e kis bogyók iránt Amerikából származik. Hollywoodi sztárok esküsznek az acai bogyóra, amely állítólag mind a fogyásban, mind az öregedés ellen hatásos.

Az acai bogyók a királypálma gyümölcseként az Amazonas őserdeiben nőnek. Brazíliában a népszerű gyümölcsöt évszázadok óta használják élelmiszer-készítményekhez

A meggyben is sok a hasznos anyagEgészen a közelmúltig nagyrészt ismeretlen volt Európában az acai bogyó (Euterpe oleracea), amíg meg nem jött az üzenet Amerikából, hogy ez valóságos csodagyümölcs. Valóban gazdag vitaminokban, ugyanakkor fitokemikáliákat, antocianinokat tartalmaz.

Az antocianinok természetes növényi színezékek, és hatásukat antioxidánsokként fejtik ki, azaz megkötik a szabad gyököket a szervezetben, fontos szerepet játszanak az öregedés ellen. Ugyanakkor antioxidánsok elősegítik a sejtek megújulását és méregtelenítik a szervezetet.

Emiatt használják az acai bogyókat például a kozmetikában, de a bogyó pozitívan hat a vérkeringésre is, és mivel kitágítja az ereket, trombózis megelőzésére is alkalmas.

Jó-e fogyáshoz az acai?

Az acai bogyó állítólag segít a kívánt súly elérésében, a nem kívánt zsírpárnák eltüntetésében. Azt mondják, hogy csökkenti az éhségérzetet. Számos recept szolgálja a speciális diétát, az acai széles körben elérhető étrend-kiegészítőként por, kapszula vagy tabletta formájában. Általában meg kell jegyezni, hogy a gyümölcsöt legjobb frissen és nyersen fogyasztani, hogy a szervezet az összes egészséges összetevőt felhasználhassa.

Mivel a gyümölcs a betakarítás után csak körülbelül 36 óráig használható emberi fogyasztásra, Európában inkább kivonatként kapható.

Vitathatatlan, hogy az acai bogyó olyan gyümölcs, amely támogatja a kiegyensúlyozott étrendet, és így pozitívan hat az egészségre. A nagy mennyiségű antioxidáns mellett értékes vitaminok vannak benne (A-, C- és E-vitamin), emellett sok telítetlen zsírsavat is tartalmaz. A kis bogyók energiát biztosítanak a szervezet számára, erősítik az immunrendszert, és javítják a közérzetet.

Hogy a bogyók valóban elősegítik-e a kívánt fogyást, tudományosan még nem bizonyított. Frissen készítve, például turmixként mindenesetre ízletes, és bármiféle adalékanyag nélkül egészséges.

Mellesleg a hazai sötét bogyós gyümölcseink, például a málna, cseresznye vagy a meggy hasonlóan sok értékes anyagot tartalmaznak. Továbbra is érvényes: aki mellékhatások nélkül akar fogyni, át kell állítania az étrendjét, valamint integrálnia kell a testmozgást a mindennapi életébe – függetlenül az acai bogyótól vagy más csodagyümölcstől.

(Németből fordította: Koncz László)