Az emésztési zavar elleni tabletták növelhetik a demencia kockázatát

Azokban az idős emberekben, akik protonpumpa-gátló (PPI) gyógyszereket szednek, 44 százalékkal nagyobb a demencia kialakulásának valószínűsége, mint azokban, akik nem szednek ilyesmit. Évente sok millió üveggel, dobozzal írják fel ezeket a gyógyszereket reflux betegség és peptikus fekélyek ellen, de kaphatók recept nélkül is a gyógyszertárakban.

Azt nem lehet pontosan megmondani, hány embert érinthet ez a „mellékhatás”, mert egyesek hosszú távon, mások csak egyszeri alkalommal szedik e gyógyszereket. Mivel azonban ezek – köztük az omeprazol és a lansoprazol – nem vénykötelesek, rengetegen vásárolnak recept nélkül a gyógyszertárakban. A gyógyszerek a gyomorsav mennyiségének visszaszorítása révén fejtik ki a hatásukat.

Demenciát okozhatnak az emésztést segítő gyógyszerekNémet kutatók a JAMA Neurology című szakfolyóiratban megjelent vizsgálatuk során 74 ezer, hetvenöt éven felüli ember orvosi adatait gyűjtötték össze 2004 és 2011 között. Elemzésük alapján az derült ki, hogy azok, akik háromhavonta legalább egyszer fogyasztottak PPI gyógyszert, a demencia kialakulásának 44 százalékkal nagyobb kockázatának voltak kitéve, mint azok, akik nem szedték ezeket.

A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is elmondták, hogy kutatásuk korlátozott, mivel adataiktól nem tudták elkülöníteni a demencia különböző kockázati tényezőit. Azt is hozzátették, hogy nem tudják megmondani, miért leselkedik a PPI gyógyszereket szedő emberekre a demencia megnövekedett kockázata, de a korábbi kutatások arra utaltak, hogy az ilyen gyógyszereket szedő személyek B12-vitaminhiányban szenvedhetnek, ami a neurológiai károsodás egyik ismert kockázati tényezője.

A kutatók egy 2013-as spanyol kutatásra is hivatkoztak, amely azt mutatta, hogy a PPI gyógyszerekkel kezelt kísérleti egerekben nagy mennyiségű amiloid plakk alakult ki, vagyis olyan fehérjelerakódások, amelyek szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában.