Ne egye meg, ha leesett, veszélyes!

Több millió ember tartja magát az úgynevezett „tíz másodperces szabályhoz”, mely szerint az ételt még meg lehet enni, hogy csak néhány pillanatra érintkezett a padlóval. Ez az elmélet azonban tévhit, és az emberek egyharmada teszi ki magát komoly egészségügyi kockázatnak valamilyen „néma gyilkos” révén, amikor megeszi a földről felvett ételt.

A kutatókat különösen az olyan káros háztartási kórokozók kockázata aggasztja, mint az E. coli és a Salmonella. Ezek a baktériumok ugyanis egy szempillantás alatt hozzátapadnak az ételekhez, tehát a leejtett falatokat mindenképpen szemétbe kell dobni, függetlenül attól, mennyi ideig érintkeztek a padlóval.

Ezt már ne!A Kärcher cég megbízásából készített közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a megkérdezettek 37 százaléka megeszi a konyha padlójára esett ételt, 38 százalék pedig még a nappali szoba padlójára esett falatokat is felveszi és megeszi. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel fele csupán légfrissítőt használ otthona takarításához, egynegyedük pedig elismerte, hogy csak akkor takarít, amikor valami kellemetlen szagot érez.

Dr. Lisa Ackerley higiéniai szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy nemtörődöm hozzáállásunk a háztartási kórokozók iránt az E. coli és a Salmonella fertőzésnek tesz ki bennünket. Dr. Ackerley szerint az otthonunkban fellelhető legrosszabb baktériumok olyan „néma gyilkosok”, amelyeket nem lehet látni vagy kiszagolni, de mindössze hét óra leforgása alatt képesek egyetlen baktériumról több millióra szaporodni.

A szakértő azt is hozzátette, hogy főként a kutyák felelősek a mikroorganizmusok, köztük a coliform baktériumok, az E. coli, a Campylobacter és a Salmonella, valamint az ürülék behordásáért a szabadtérről a négy fal közé.