Megszűnik a mosás, nem kell víz, nem kell mosószer

A mosás olcsó és hatékony helyettesítését fejlesztették ki a Melbourne-i RMIT Egyetem kutatói: egy speciális nanostruktúrát gyártanak a ruhaanyagokhoz, amely – ha fénynek teszik ki az anyagot –, lebontja a rajta levő szerves szennyeződéseket. Ezzel megtették az első lépést a különleges, nanoanyaggal „felturbózott” textil felé, amely önmagát tisztítja.

Az a textil előnye, hogy eleve 3D-s struktúrával rendelkezik, remekül felveszi a fényt, ami felgyorsítja a szennyeződés lebontásának folyamatát – mondja dr. Rajesh Ramanathan.

Mosás nanotechnológiávalAzért van még mit tenni, mielőtt kidobhatnánk a mosógépet, de azt elmondhatjuk, hogy meg van alapozva a jövő öntisztító textilje. Az egyetem NanoBiotechnology kutatólaboratóriuma réz és ezüst bázisú nanostruktúrákkal dolgozott, amelyekről tudott, hogy képesek felvenni – abszorbeálni – a látható fényt.

A nanostruktúrák, amikor fénynek teszik ki őket, energiát vesznek föl, ami „forró elektronokat” hoz létre bennük. Forró elektronnak nevezzük azon elektronokat, amelyek energiája jóval nagyobb, mint az adott hőmérsékleten az illető anyagban az elektronok átlagos energiája. A forró elektronok létrejöhetnek külső behatásra is – elektromos erőtér, besugárzás stb. hatására.

Ezek a forró elektronok bocsátják ki azt az energiatöbbletet, amely képessé teszi a nanostruktúrát a szerves szennyeződés lebontására.

A kutatóknak azzal volt csak problémájuk, hogyan valósítsák meg ipari méretekben az ötletüket, és hogyan kössék állandóra a nanostruktúrákat a textilhez.

Amikor a nanostruktúrával kezelt anyagot fénynek teszik ki, kevesebb, mint 6 perc alatt a textil megtisztítja önmagát.

A következő lépésben a nanoval felturbózott textilt a szokásos foltokkal – például paradicsomszósszal – beszennyezzük, úgy teszteljük, hogy láthatóvá váljon, milyen gyors az anyag hatása – mondta a kutató.