A hét leghalálosabb sürgősségi műtét

A sürgősségi műtétek miatt bekövetkező halálozások nyolcvan százalékáért az Egyesült Államokban a következő hét beavatkozás a felelős: a vastag- vagy a vékonybél részleges eltávolítása, vérző vagy megrepedt fekély helyreállító műtétje, egymáshoz tapadt hasi szervek szétválasztása, féregnyúlvány-eltávolítás, epehólyag-eltávolítás, valamint nyílt hasi műtét.

A kutatók azt is kiderítették, hogy ezek a beavatkozások teszik ki a sürgősségi általános műtétek okozta szövődmények 80 százalékát is. A sürgősségi általános műtétek elsősorban a hasi egészségügyi rendellenességekre összpontosítanak.

A hasi műtétek a legkockázatosabbakA gyomor- bélrendszeri traktus rendkívül specializált, és létfontosságú a létezésünkhöz – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, dr. Joaquim Havens, a bostoni Women’s Hospital kórház sebésze. Azt gondolnánk, hogy könnyű műteni, a gyakorlatban azonban rendkívül nehéz a betegek számára. Kiderült, hogy még a nyílt szívműtéten áteső betegeknek is jobbak a kilátásai, mint a nyitott bélműtéten áteső betegeknek.

A sürgősségi általános műtétek alapvetően azért kockázatosabbak, mert kevés tervezéssel, vagy előzetes tervezés nélkül végzik végszükségben lévő betegeken, akik jellemzően gyomor-bélrendszeri vérzésben, bélelzáródásban vagy az emésztőszervrendszer súlyos fertőzésében szenvednek. Ebből következően a sürgősségi műtéten átesni kénytelen betegek nyolcszor nagyobb valószínűséggel halnak meg az operációt követően, mint azok a betegek, akik elektív alapon esnek át ugyanezen a beavatkozáson.

A tanulmány szerzői szerint a hét műtét valamelyikének kockázatát úgy csökkenthetjük, hogy odafigyelünk az egészségünkre, például kezeltetjük a fekélyünket, illetve hogy azonnali orvosi segítséget kérünk, amikor rosszul érezzük magunkat. A szakértők elmondták, hogy ha például valaki néhány óránál hosszabb ideig érez erős hasi fájdalmat, azt feltétlenül ki kell vizsgáltatni a sürgősségi osztályon.