Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A rovarevésé a jövő?

Éhes? Mit szólna egy kis fűszeres szöcskéhez kukacmártással? Egy ilyen fogás gondolatától is felfordul a gyomrunk, pedig a rovarfogyasztás a világ sok pontján bevett gyakorlatnak számít. A rovarok alacsony zsírtartalma miatt több kutató úgy véli, hogy a rovarevés az elhízás és az ezzel összefüggő betegségek elleni küzdelem hatékony eszköze lehet a jövőben.

Az ENSZ Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egyik 2013-as beszámolója szerint világszerte mintegy 2 milliárd ember fogyaszt rovarokat hagyományos étrendje keretében. Ezt a gyakorlatot nevezik idegen szóval entomofágiának.

Pirított rovarok egy thai piaconA rovarevés a világ számos részén, például Kínában, Afrikában, Ázsiában, Új-Zélandon, valamint Közép- és Dél-Amerika néhány fejlődő részén is bevett gyakorlatnak számít. A FAO jelentéséből az is kiderült, hogy a nyugati országok többségében a lakosság undorral tekint az entomofágiára, primitív viselkedésnek tekintik.

A rovarok pedig rendkívül táplálóak: a többségük fehérjében, egészséges zsírokban, vasban és kalciumban is gazdag, ugyanakkor kevés szénhidrátot tartalmaz. A FAO jelentésének szerzői azt állítják, hogy a rovarok legalább annyira táplálók, mint az olyan gyakorta fogyasztott húsfélék, például a marhahús.

Az entomofágia előnyeinek még nincs vége a fogyásnál. Az ENSZ szerint rovarfogyasztással a fejlődő országokban gyakori alultápláltság ellen is fel lehetne venni a harcot. Az UNICEF kutatói szerint az 5 éven aluli gyermekek halálozásának közel felét világszerte az alultápláltság okozza, és ezek többsége Ázsiában és Afrikában következik be.

Mivel a rovarok nemcsak kiváló egészséges zsír- és fehérjeforrások, mindenütt megtalálhatók, így könnyen elérhető és olcsó tápláléknak számíthatnak. Ez pedig nagy előnyt jelenthet azokban a szegény országokban, ahol az alultápláltság gyakori jelenség.

A FAO azt is hozzátette, hogy a rovarevés a gyors népességnövekedés következtében várható táplálékhiány problémájára is megoldást jelenthet. A Világbank szerint a világ népessége 2050-re várhatóan 9 milliárdra fog emelkedni, ami azt jelenti, hogy 50 százalékkal több élelmiszert kell megtermelnünk a plusz 2 milliárd ember táplálásához. Mivel az éghajlatváltozás miatt a becslések szerint több mint 25 százalékkal vissza fog esni a mezőgazdasági terméshozam, sürgősen új alternatívákat kell találnunk a többlet élelmiszer előteremtésére.