Korábban halnak a főutak közelében lakók

A forgalom állandó zajának kitett emberekre a szívroham magasabb kockázata leselkedik. Kimutatták, hogy azok vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak, akik főutak vagy vasúti sínek közelében laknak. Az autók, vonatok és repülőgépek által okozott folyamatos zaj stressznek teszi ki a szervezetünket, ami növeli az akut miokardiális infarktus valószínűségét.

Korábbi kutatások már azt is kimutatták, hogy az ilyen jellegű zaj az agyvérzés és a korai halálozás kockázatát is növeli.

A zaj beteggé tesz

A kutatók több mint egymillió 40 éven felüli német állampolgárt vizsgáltak a Rajna-Majna régióban az állami egészségbiztosítók adatai alapján. Az egyes alanyok lakóhelyét pontosan párosították a 2005-ben mért közúti és vasúti közlekedési zajértékekkel.

Amikor az elemzést azokra a személyekre szűkítették le, akik 2014/2015-ig szívrohamban meghaltak, statisztikailag szignifikáns összefüggés mutatkozott a zajbehatás és a szívroham kockázata között.

Az eredmények alapján az is kiderült, hogy a repülőgép-forgalom zajával összefüggő kockázat valamivel alacsonyabb, ami a szakemberek szerint azzal magyarázható, hogy a közutak és a vasúti sínek mellett tapasztalható zajtól eltérően a repülőgépek zaja soha nem marad folyamatosan 65 decibel felett.