A túlsúly az agynak is árthat

A túlsúly nemcsak az egészségünknek, hanem az agyunknak is árthat, méghozzá annak fehérállományára lehet rossz hatással, vagyis arra a részre, amely a különböző agyterületek közötti kommunikációt segíti elő – mutatta ki egy új vizsgálat. Az agy fehérállománya a korral egyre kisebb lesz, a hízás hatására az agy ezen területe gyorsabban kezd öregedni.

A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy egy ötvenéves túlsúlyos vagy elhízott személy fehérállománya nagyjából akkora, mint egy sovány hatvanévesé.

Kisebb fehérállományA Neuorobiology of Aging című lapban közzétett kutatást vezető Lisa Ronan és munkatársai közel 500 férfit és nőt kísértek figyelemmel, akik 20 és 87 év közöttiek voltak, valamennyien Cambridge környékén éltek, és jó mentális állapotnak örvendtek.

A vizsgált személyek nagyjából fele sovány volt, közel egyharmada túlsúlyos, húsz százalékuk pedig elhízottak. Az előzetes mérések már azt mutatták, hogy a túlsúlyos és elhízott személyeknek kisebb méretű volt a fehérállománya, mint soványabb társaiknak, amikor pedig a kort is figyelembe vették, az is egyértelművé vált, hogy a középkorú elhízott, túlsúlyos személyek agyának fehérállománya akkora volt, mint a tíz évvel idősebb soványabbaké.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy egyelőre arra nem találtak választ, vajon valóban a túlsúly okozza-e az agyban bekövetkező változásokat, vagy esetleg a már meglévő agyi változások idéznek elő hízást egyeseknél. Hogy ezt kiderítsék, még további hasonló vizsgálatokra lesz szükség e téren.