Az epekő megnöveli a szívbetegség kockázatát

Azoknál, akiknek már volt epekövük, megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata – fedezték fel amerikai kutatók. Az epekő és a szívbetegség hátterében gyakran ugyanaz a rizikófaktor áll, pl. között a kettes típusú cukorbetegség, illetve a nem megfelelő koleszterinszint. Akiknek már volt epeköve, fontos odafigyelnie a szív- és érrendszeri állapotára.

Dr. Richard Stein kardiológus úgy véli, az egészséges étrend, a testmozgás és a vérnyomás megfelelő szinten tartása elsődleges fontosságú.

EpekövekAz epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a bilirubin és a víz. Ha az epehólyag nem tud megfelelőképp kiürülni, vagy a koleszterin, az epesavak vagy a bilirubin túlságosan felszaporodik az epében, kialakulhatnak az epekövek.

A legtöbb esetben az epekőnek nincs semmilyen különös tünete, ám ha a kő az epét szállító vezetékek valamelyikébe kerül, visszatérő, hirtelen jelentkező felső hasi fájdalom léphet fel, és ilyenkor előfordulhat, hogy műtétre van szükség.

Dr. Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatója több korábbi tanulmányt is átnézett, melyek egyike több mint 269 000 férfit és nőt kísért figyelemmel. Előbbiek közül 3, utóbbiak közül 6 százaléknál fordult már elő epekő, és míg a férfiaknál 11, addig a nőknél 33 százalékkal nőtt meg ennek hatására a szívbetegség kialakulásának esélye.

Egy másik vizsgálat szintén azt mutatta ki, hogy azoknál, akiknek már volt epekövük, 23 százalékkal nagyobb a szívbetegség valószínűsége. Qi szerint a háttérben az a több milliárd baktérium és mikroba áll, melyek normál esetben az emésztőrendszerben tartózkodnak, ám az epekő megzavarhatja az egyensúlyukat, és ez vezethet a szívbetegség kialakulásához.

Stein hozzátette, hogy egy másik magyarázat az lehet, miszerint az epekő gyulladást idéz elő a szervezetben, és ez az, ami a szívbetegséget is előidézheti. Bármelyik feltételezés is igaz, az biztos, hogy az emésztőrendszer és a szív- és érrendszer között szoros kapcsolat van, vagyis ha a szívünk egészségét meg akarjuk őrizni, akkor az emésztőrendszerünk állapotára is oda kell figyelnünk.

A vizsgálat további részleteiről az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című lapban olvashatnak az érdeklődők.