A gyerekek egészségesebb ételeket választanak online, mint a menzán

A gyerekek egészségesebb ételeket választanak, ha az interneten keresztül rendelik meg iskolai ebédjüket, és emlékeztetőket kapnak a helyes táplálkozással kapcsolatban. Azok a gyerekek, akik online figyelmeztetéseket kaptak, 51 százalékkal több gyümölcsöt, körülbelül 30 százalékkal több zöldséget és 37 százalékkal több zsírszegény tejterméket fogyasztottak.

A kutatásba három csoport ötödik és hatodik osztályos diákot vontak be. Két csoport online rendelte meg az iskolai ebédjét. Az egyik csoportban azok a gyerekek, akik nem rendelték meg az egészséges ebéd mind az öt összetevőjét, vagyis húst vagy hús-alternatívát, gabonafélét, gyümölcsöt, zöldséget és zsírszegény tejterméket, üzeneteket kaptak választásukkal kapcsolatban. A harmadik csoport tagjai szokásos módon, a menzán rendelték meg ebédjüket sorban állás közben.

OnlineA Journal of Economic Psychology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a sorban állva rendelőkhöz képest azok a gyerekek, akik online figyelmeztetéseket kaptak, 51 százalékkal több gyümölcsöt, körülbelül 30 százalékkal több zöldséget és 37 százalékkal több zsírszegény tejterméket fogyasztottak. Azok a diákok pedig, akik nem kaptak internetes figyelmeztetéseket, 27 százalékkal több gyümölcsöt és körülbelül 16 százalékkal több zöldséget és zsírszegény tejterméket fogyasztottak, mint a sorban álló csoport.

Igaz, hogy további kutatásokkal kell meghatározni az ismétlődő figyelmeztetések hosszú távú hatásait, az már most bizonyítható, hogy az olcsó figyelmeztető üzenetek küldése elősegíti az egészséges ételek választását az iskolai étkezőben – nyilatkozta az egyetem sajtótájékoztatóján a tanulmány vezető szerzője, Jaclyn Kropp.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma szerint annak ellenére, hogy minden 12-18 éves amerikai gyermek fogyaszt minden nap valamennyi zöldséget és gyümölcsöt, kevesebb mint 1 százalékuk fogyasztja az ajánlott napi mennyiséget.