A szülők többsége tagadja, hogy kövér a gyereke

A túlsúlyosnak számító gyerekek szüleinek csupán 9 százaléka ismeri be azt, hogy a csemete kövér, a többiek egyszerűen tagadják, hogy így volna. Sokkal egyszerűbb a gyerek kezébe nyomni egy szelet csokoládét vagy egy zacskó chipset, mint leülni vele és beszélgetni, emellett a szülők fele megengedi a gyerekeinek, hogy jó magaviselet esetén többet gépezzen.

A brit NHS (Nationl Health Service) adatai szerint a 2 és 15 év közötti gyerekek harmada túlsúlyos, ugyanakkor csupán a szüleik 9 százaléka ismeri be ezt a tényt. A többiek tagadják a túlsúlyt, és egészségtelen édességgel jutalmazzák a gyerek jó magatartását, tovább fokozva ezzel a problémát.

Beszél hozzá a tévé

Különösen azok a szülők hazudnak maguknak, akik sokat dolgoznak, és alacsonyabb keresetű társadalmi osztályokhoz tartoznak. A szülők fele bevallotta, hogy gyakran adnak édességet, csokit, cukrot és más egészségtelen ételt a gyereknek, amikor amiatt szoronganak, hogy nem töltenek elég időt a kicsivel. Ötből két gyerek emiatt naponta megeszik legalább egy nagy adag csokoládét vagy chipset.

A másik fontos motivációs eszköz a számítógép előtt töltött idő: a szülők fele megengedi a gyerekeinek, hogy jó magaviselet esetén többet gépezzen. Ez sajnos csak még tovább növeli az elhízott gyerekek számát.

Mivel egyre több gyerek számít túlsúlyosnak, sok szülő már észre se veszi, hogy a saját gyereke is kövér. BMI-vakság ugyan nem létezik, de a szülők gyakran nem néznek szembe a tényekkel, növelve ezzel számos betegség kialakulásának kockázatát – mondja Tam Fry a National Obesity Forum munkatársa.