A mozgás szeretete öröklődik

A génjeink a felelősek azért, hogy a szabadidőt az edzőteremben vagy a fotelben hátradőlve szeretjük-e tölteni. Az emberek többsége számára a megnövekedett dopaminszintnek köszönhetően mentális kielégüléssel jár a testedzés. A dopamin az örömérzetért felelős agyi vegyület, melynek szerepe van érzelmek, a motiváció és a mentális jólét kialakulásában.

Némelyek számára azonban ez az érzés ismeretlen, mivel genetikailag akadályozott a dopamin felszabadulása a szervezetükben – magyarázza Rodney Dishman, a University of Georgia kineziológus professzora. A vizsgált emberek 25%-ánál olyan dopamin receptorokat, illetve idegi jelátviteli géneket azonosítottak, melyek kissé másképpen működnek, mint általában, és így akár felelőssé is tehetők a mozgásszegény életmódért.

Öröklődik

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezeknek az embereknek lajhártempóban kell leélni az egész életüket, és soha nem tapasztalhatják meg a testmozgás jótékony hatásait.

Habár a genetika rendkívül fontos, semmi nincs kőbe vésve – mondta a tanulmány kapcsán Dori Arad, a Mount Sinai St. Luke’s Hospital dietetikusa. Ha valaki az aktív élet mellett teszi le a voksát és rendszeres testedzésbe kezd, lényegében felülírhatja mindezt, és megtapasztalhatja az ebben rejlő örömöket.

Az Egyesült Államokban a felnőtteknek csak a fele végez elegendő aerob edzést, és az amerikai lakosság egyharmada egyáltalán nem áldoz a szabadidejéből testmozgásra – tudjuk meg Dishman-től.

Jó tanács lehet számukra, hogy próbálják megtalálni a testhezálló mozgásformát, vagy keressenek olyan barátokat, akiknek a társaságát élvezni tudják az edzések alatt.