Hízik a gyerek, ha nem reggelizik

A túlsúly kialakulását számos tényező befolyásolja: az anya dohányzása a terhesség során éppúgy növelheti a kockázatot, mint az, ha a gyerek nem reggelizik, illetve nincs fix időpont, amikor este nyugovóra térne – derül ki a Kaliforniai Egyetem kutatásából. A gyerekkori elhízás miatt a mentális egészség is romlik, ami hat a serdülőkorra és a felnőttkorra is.

A szakemberek szerint mindhárom tényező fontos szerepet játszik a gyerekkori túlsúly kialakulásában. A Pediatrics című szaklapban publikált anyag az első olyan kutatás, amely a gyerek testtömeg-indexének függvényében vizsgálja az anya és a gyerek életmódját a gyerek életének első tíz évében.

Megállapítják továbbá, hogy a gyerekkori elhízás következtében a mentális egészség is romlik, ami aztán a serdülőkorra és a felnőttkorra is kihat. Ez a fajta pszichoszociális állapot negatív énképben, általános elégedetlenségben és magasabb kockázatvállalásban materializálódik, ami a későbbiekben túlzásba vitt alkoholfogyasztáshoz és dohányzáshoz vezet.

Régóta tudjuk, hogy a túlsúlyos anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is túlsúlyosak, ami környezeti hatásokra és genetikai tényezőkre egyaránt visszavezethető. Az azonban viszonylag új tudás, hogy az előbbi ilyen mértékben fontos tényező – mondja a kutatást vezető Yvonne Kelly professzor.

A kutatás a Millenium Cohort Stud nevű felmérésre épül, amelynek során 19 224 családot vizsgáltak 2000 szeptembere és 2002 januárja között.