Mit reggeliznek a táplálkozási szakértők?

Biztosan milliószor hallotta már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de mielőtt egy pohár narancsléért vagy cukrozott gabonapehelyért nyúlna, jusson eszébe, hogy mennyit számít, milyen reggelit eszünk. Alább táplálkozási szakértők árulják el, mi a kedvenc reggelijük, így mi is követhetjük a példájukat, és egészségesen kezdhetjük a napot.

Együnk fagylaltot reggelire!

A legtöbb szülő bűnnek tartaná fagylaltot adni a gyereknek reggelire. Lehet azonban, hogy meggondolnák magukat, és megengednék, hogy gyermekük reggeli első étele egy gombóc hideg édesség legyen, ha tudnák, hogy ettől okosabbak lesznek. Azok ugyanis, akik fagylaltot reggeliztek, jobb reakcióidőt mutattak, és jobban fel tudták dolgozni az információt.

Hízik a gyerek, ha nem reggelizik

A túlsúly kialakulását számos tényező befolyásolja: az anya dohányzása a terhesség során éppúgy növelheti a kockázatot, mint az, ha a gyerek nem reggelizik, illetve nincs fix időpont, amikor este nyugovóra térne – derül ki a Kaliforniai Egyetem kutatásából. A gyerekkori elhízás miatt a mentális egészség is romlik, ami hat a serdülőkorra és a felnőttkorra is.

Reggeli nélkül inkább lánya lesz

Azok a leendő anyukák, kik szeretnék természetes módszerrel befolyásolni a gyermekük nemét, egyszerűen megtehetik, ha ennek megfelelően kihagyják – vagy éppen rendszeresítik – a reggelit. A reggeli kihagyása növeli a kislány születésének esélyét. Ennek valószínűleg az alacsonyabb vércukorszint áll a hátterében, ami jobban kihat a fiú magzatra.

Reggelizzen, különben meghízik!

A reggelit hetente háromszor kihagyó emberek kétszer nagyobb valószínűséggel fogyasztanak el naponta 252 kalóriával többet. A nap legelső étkezésének kihagyása ugyanis fokozza a rágcsálásra való vágyat, és oda vezethet, hogy aki nem reggelizik, akár tizenkét kilogrammot hízzon egy év alatt, amennyiben a többletkalóriát nem égetik el testmozgással.

A reggelit ne hagyja ki!

A sonka és a tojás ideális reggelinek tekinthető, mivel a fehérje serkenti a dopamintermelést az agyban. Ez a hormon felel a sóvárgásért és a táplálékbevitelért. A hagyományos angol reggeli sok fehérjét tartalmaz, még segíthet is az elhízás ellen. Az ébredés utáni étkezést kihagyóknál ugyanis magasabb dopaminszintet mértek, ami túlevéshez vezethet.

Reggelizni vagy nem reggelizni?

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskola szakemberei szerint a reggeli kihagyása nagy terhet ró a szervezetre, megnöveli az elhízás és a cukorbetegség kockázatát, férfiaknál pedig akár 27 százalékkal is megemelheti a szívroham vagy a szívbetegség előfordulásának esélyét. De vajon tényleg ilyen fontos dolog volna a reggeli vagy a szakemberek csak túlreagálják?

Négy ok, amiért nem szabad kihagyni a reggelit

Bár a reggeli fontosságát nem győzik hangoztatni a szakértők, egy 2011-es kutatás szerint 35 és 54 év közötti a férfiak 18 százaléka kihagyja a nap első étkezését. A nőknél ugyanez az arány 13 százalék. Azóta újabb tudományos bizonyítékok láttak napvilágot, mik lehetnek ennek a következményei.

Aki reggelizik, az fogy és karcsú marad

A reggelit hanyagolók között gyakoribbak a túlsúlyos emberek, mint azok között, akik reggelente „feltöltik az akkut”. De csak úgy, a vaktában evés, még messze nem elég a karcsú vonalakhoz.