Melyek napjaink legnépszerűbb drogjai?

A világ 20 országának lakosait kérdezték meg szokásaikról az illegális kábítószereket, szenvedélybetegséget, alkoholt, dohányt, antidepresszánsokat, általában véve tehát drogokat és pszichoaktív anyagokat illetően. Az idei felmérésben, amely még az elkövetkezendő hetekben is elérhető online Magyarországról is, a világ 20 országának lakosai vehetnek részt.

Megérkezett a világ kábítószer-használatáról szóló legnagyobb online felmérésének legújabb fejezete. A felmérésért felelős szervezet a GDS (Global Drug Survey), egy független brit intézmény, mely azért jött létre, hogy megfigyelje és feltérképezze a kábítószer-használati szokásokat.

A kannabisz és a kokain vezet

Az idei felmérésben, amely még az elkövetkezendő hetekben is elérhető online Magyarországról is, a világ 20 országának lakosai vehetnek részt. Immár második éve, hogy például Olaszország is a 20 között van: az előző szezonban, a 3 hónapig nyitott kérdőívet 3000 olyan lakos töltötte ki, aki azt vallotta, hogy használja a 140 ismert drog egyikét.

A lista hosszúnak bizonyult és széles skálán mozgott: a kannabisztól az extasyn keresztül az egészen ártatlannak tűnő anyagokig – mint mondjuk a zsálya, melyben hallucinogén jellegű anyagok is vannak –, melyeket rendszeresen fogyasztják a fiatalok, csakúgy, mint az alkoholokat és az energiaitalokat. A megkérdezettek kevesebb, mint egy ötöde nyilatkozta csak, hogy kizárólag legális anyagokat fogyaszt a listáról, mint mondjuk a dohány, az alkohol és a koffein. A legtöbbet használt illegális anyagok versenyét a kannabisz és a kokain nyerte.

A felmérés leendő résztvevőitől közvetlen információkat kapunk, ami lehetővé teszi, hogy többet tudjunk meg az új drogfogyasztási szokásokról, illetve az egészségi károkat csökkentő stratégiáról – nyilatkozta Adam Winstock brit pszichoterapeuta, akinek a szakterülete a szenvedélybetegségek és azok lelki háttere. – Mostanra már többéves adattal rendelkezünk. Össze tudjuk vetni a friss eredményeket a korábbiakkal, ami segít megérteni, hogy milyen tendenciák alakulnak – mondja Winstock.

A felmérési kampány a világ népességéhez viszonyítva nem reprezentatív, de mégis betekintést nyújt a drogfogyasztási szokások alakulásába. A cél valójában az, hogy csökkentsék a drogfogyasztás okozta károkat, legyenek azok egészségügyi jellegűek, melyek egyes fogyasztókat érintenek, vagy olyanok, melyek egészében a társadalmat érintik. E cél elérése érdekében fontos, hogy tisztába jöjjünk azzal, hogy melyek a leggyakrabban használt drogok, milyen életmódot folytatnak a megkérdezettek (akik feltehetőleg olyan személyek, akiket a nyomtatott sajtó nehezebben ér el).

Az elmúlt évben 19 ország 100 000 lakosa vett részt a felmérésben. Az idei felmérés nagyra törő célja az, hogy a világból legalább 150 000 ember válaszoljon.

A kérdőív anonim, a részvétel egyetlen feltétele a 16. életév betöltése. A kérdőív kitöltéséhez elég erre a linkre kattintani

(Fordította: Taliga Nóra)