Tovább élünk a chilitől?

A csípős chili paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a mortalitást, azon belül is elsősorban a szívbetegségből és a sztrókból adódó halálozást – ezt állítják legalábbis a Vermonti Egyetem kutatói. Hatóanyaga megvédi fogyasztóját az elhízástól, és segíti a koronáriás véráramlást, továbbá antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Évszázadok óta gondolják azt az emberek, hogy a paprika és általában a fűszerek kedvező hatással vannak bizonyos betegségekből való gyógyulásra, de mindeddig egyetlen – Kínában, 2015-ben publikált – tanulmány foglalkozott a chili paprika fogyasztásának hatásával a halálozásra. Az új kutatás most megerősíti a kínai tudósok eredményét.

Egye, aki bírja!

A felmérésben több mint 16 000 amerikaitól gyűjtöttek adatokat 23 éven át. Mustafa Chopan orvosegyetemi hallgató és Benjamin Littenberg professzor elemezte a csípős chili paprikát fogyasztók jellemzőit. Kiderült, hogy ezek az emberek „a fiatalabbak közé tartoznak, fehér férfiak, mexikói-amerikaiak, családosak, dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, és emellett több zöldségfélét és húst fogyasztanak, mint azok, akik nem esznek csípős, vörös chili paprikát."

Jellemző volt még a csípős paprikát evőkre, hogy alacsonyabb a HDL-koleszterin szintjük, kisebb jövedelemmel rendelkeznek és az iskolai végzettségük is alacsonyabb a chili paprikát nem kedvelőkénél.

Az átlagosan 19 év követési idő alatt megnézték a kutatók a chili paprikát kedvelők közötti halálesetek számát, és elemezték a halálozás okát.

„Bár a mechanizmus, amin keresztül a csípős paprika késlelteti az elhalálozást, még közel sem mondható ismertnek, a TRP (Transient Receptor Potential) csatornák, amelyek a csípős anyagok (mint a chili paprika hatóanyaga, a kapszaicin) elsődleges receptorai, ezek lehetnek részben felelősek a megfigyelt kapcsolatért" – írják a tanulmányban a szerzők.

Van még néhány lehetséges magyarázat a chili paprika egészségre kedvező hatására: a kapszaicinról például úgy tartják, hogy szerepe van abban a sejt- és molekuláris mechanizmusban, amely megvédi fogyasztóját az elhízástól, és segíti a koronáriás véráramlást, továbbá antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami közvetve megváltoztatja a bélcsatorna mikrobiomját.

„Mivel kutatásunk hozzájárul az azt megelőző kutatás eredményének megerősítéséhez és általánosításához, érdemes lehet felvenni a táplálkozási ajánlásokba a chili paprika – vagy még inkább a csípős hatású élelmi anyagok – fogyasztását. Emellett sürgetni kell a klinikai vizsgálatok megindítását ezen a téren" – jelentette ki Chopan.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés