Miért tesznek jót a csípős ételek?

Eddig nem nagyon kedvelte a fűszeres ételeket? Talán itt lenne az ideje, és elkezdhetné megszeretni őket. Tanulmányok sokasága állítja ugyanis, hogy ezzel jót tenne a gyomrának, sőt hozzájárulna ahhoz, hogy védett legyen több betegséggel szemben. A chili ugyanis segít megelőzni a koleszterin felhalmozódását a vérben és csökkenti az inzulinigényt.

Úgy tudtuk, hogy a fűszeres ételek súlyosbítják a fekélyeket és más gyomorbetegségeket. Az újabb vizsgálatok eredményei azonban azt mutatják, hogy a chili paprika megvédi a gyomor nyálkahártyáját, és segíthet megelőzni a gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók használatával jelentkező gyomorfekélyt. A chili ráadásul gazdag kalciumban, A- és C-vitaminban, emellett csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát, segít megelőzni a cukorbetegséget és ösztönzi az anyagcserét.

Ne vigyük túlzásba!

A csípős ételek fogyasztását azonban nem szabad túlzásba vinni. Egy Mexikóban végzett vizsgálat szerint a gyomorrák kockázata kissé magasabb volt azoknál, akik naponta 9-25 jalapeno paprikát fogyasztottak.

Dr. Khursheed Jeejeebhoy, a Torontói Egyetem orvostudományi egyetem emeritus professzora sok olyan beteget lát, akik szükségtelenül megfosztják magukat a paprikától. „Gyakori, hogy a gyomorbetegek úgy gondolják, a gyógyuláshoz kerülniük kell a chili paprikát. De semmi sem bizonyítja, hogy ez így van – állítja.”

Ellenkezőleg, sok tudományos bizonyíték van arra, hogy a fűszeres ételek jót tesznek. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a csípős paprikának sok jótékony tulajdonsága van. Például az Egyesült Királyságban végzett laboratóriumi vizsgálatban azt találták, hogy a kapszaicin, ami a chili csípős ízét adja, megöli a rákos sejteket a tüdőben és a hasnyálmirigyben anélkül, hogy kárt tenne az egészséges sejtekben. A kutatók szerint ez magyarázza, hogy az egyes rákok aránya alacsonyabb a mexikóiak és az indiánok, mint a nyugatiak körében.

Két ausztrál tanulmány eredményei további megnyugtató hírekkel szolgálnak: a fűszeres ételek fogyasztása segít megelőzni a koleszterin felhalmozódását a vérben és csökkenti az inzulinigényt, ami szerepet játszhat a cukorbetegség megelőzésében.

Nem bántja a gyomrot

Mi a helyzet a gyomorra gyakorolt hatással? A Magyarországon végzett vizsgálat eredményei szerint a chili inkább a gyomorsav és a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, például az Aspirin alkalmazásával járó vérzés csökkenését eredményezi. A szingapúri vizsgálatok eredményei szerint a chili napi fogyasztása 53% -kal csökkenti a peptikus fekélyek kockázatát.

De mit gondoljunk az égő érzésről, amit a chili fogyasztása közben tapasztalunk? A kapszaicin okozza, amely stimulálja az idegvégződéseket. Kellemetlen érzés, de nincs bizonyíték arra, hogy a gyomor-bél traktusban sérülést, fekélyt vagy egyéb sérülést okozna, ráadásul idővel hozzászokunk, és elviselhetővé, sőt szerethetővé válik.

Dr. Susan Biali vancouveri orvos és dietetikus is csak jót mond a chiliről: sok ízt és aromát ad az ételnek, és alacsony a kalória tartalma, segíti a zsírégetést. Jó módja annak, hogy az ízesebbé tegyünk egy egyébként unalmas ételt.

(Franciából fordította: boka)

Ha szívesen olvasna még csípős ételekről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Tovább élünk a chilitől?