A biofű hatása megjósolhatatlan és halálos

A marihuánára gyakran jóindulatú drogként tekintenek, amelytől ellazulnak az emberek. A biofűről azonban egészen más dolgok derültek ki. Azok a tinédzserek, akik biofüvet használnak, nagyobb eséllyel követnek el erőszakos cselekményeket, mennek bele kockázatos együttlétbe és használnak más drogokat. Ezek hatása pedig sokszor megjósolhatatlan és halálos.

A biofű (más néven műfű) számtalan drogféleséget takar, melyeket több száz néven árulnak az utcán. Néhány összetevője megegyezik a marihuánában található anyagokkal.

Kiszámíthatatlan és veszélyes

Ezeket a drogokat gyakran titulálják természetesnek és biztonságosnak, azonban ez nem igaz. Megjósolhatatlan a hatásuk, néhány esetben életveszélyes szövődmények alakulnak ki. A tinédzserek körében pedig egyre gyakoribbak, mivel olcsón és könnyen hozzájuk lehet jutni.

A kutatás eredményei szerint a biofüvet használók nagyobb eséllyel vannak kitéve egészségügyi veszélynek, ami eléggé aggasztó, tekintve, hogy a fiatal felnőttek körében egyre elterjedtebb – nyilatkozta a kutatás vezetője, Heather Clayton. A gimnazisták körében minden tizedik tanuló számolt be biofű használatáról.

A tanulmány során Clayton és munkatársai 16 000 diák adatait elemezték. A résztvevőket kérdezték a marihuána és a biofű használatáról, egyéb droghasználatról, erőszakos viselkedésről, mentális egészségükről és a szexuális szokásokról.

Azok a tinédzserek, akik biofüvet használnak, nagyobb eséllyel vesznek részt erőszakos helyzetben, illetve sérülnek meg, mint a marihuánát fogyasztók. Ezek a fiatalok például nagyobb valószínűséggel hordanak maguknál fegyvert és keverednek bajba, nagyobb eséllyel lesznek szexuális erőszak áldozatai is. Azok a tanulók, akik 13 éves koruk előtt próbálták ki a marihuánát, nagyobb valószínűséggel használják jelenleg a biofüvet. A biofű használata emelte a nem biztonságos szex előfordulását is.

A kutatás nem szolgál elég információval az ok-okozati összefüggés bizonyítására, és az is lehetséges, hogy a kockázatos életvitelt folytató gyerekek (fegyverhasználat, nem biztonságos szex) egyszerűen nagyobb eséllyel próbálják ki a biofüvet is.

A tinédzserek gyakran használnak szintetikus anyagokat, mivel könnyen hozzáférhetők, olcsók és nehezen lenyomozhatók – nyilatkozta dr. Scott Krakower, a Zucker Hillside Hospital munkatársa. A biofű illegális, azonban a dílerek folyamatosan próbálják kijátszani a törvényt azzal, hogy a formulát változtatják, a termékre pedig ráírják, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan. Olyan gyorsan dobnak piacra új és új anyagokat, hogy alig győznek lépést tartani velük.

Dr. Robert Glatter sürgősségi orvos szerint a biofüvet használó tinédzserek igaziból orosz rulettet játszanak. Ezek a drogok gyakran veszélyes anyagok és rovarirtók hozzáadásával készülnek. Hatásuk sokszor megjósolhatatlan és halálos.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés