A biofű hatása megjósolhatatlan és halálos

A marihuánára gyakran jóindulatú drogként tekintenek, amelytől ellazulnak az emberek. A biofűről azonban egészen más dolgok derültek ki. Azok a tinédzserek, akik biofüvet használnak, nagyobb eséllyel követnek el erőszakos cselekményeket, mennek bele kockázatos együttlétbe és használnak más drogokat. Ezek hatása pedig sokszor megjósolhatatlan és halálos.

A biofű (más néven műfű) számtalan drogféleséget takar, melyeket több száz néven árulnak az utcán. Néhány összetevője megegyezik a marihuánában található anyagokkal.

Kiszámíthatatlan és veszélyes

Ezeket a drogokat gyakran titulálják természetesnek és biztonságosnak, azonban ez nem igaz. Megjósolhatatlan a hatásuk, néhány esetben életveszélyes szövődmények alakulnak ki. A tinédzserek körében pedig egyre gyakoribbak, mivel olcsón és könnyen hozzájuk lehet jutni.

A kutatás eredményei szerint a biofüvet használók nagyobb eséllyel vannak kitéve egészségügyi veszélynek, ami eléggé aggasztó, tekintve, hogy a fiatal felnőttek körében egyre elterjedtebb – nyilatkozta a kutatás vezetője, Heather Clayton. A gimnazisták körében minden tizedik tanuló számolt be biofű használatáról.

A tanulmány során Clayton és munkatársai 16 000 diák adatait elemezték. A résztvevőket kérdezték a marihuána és a biofű használatáról, egyéb droghasználatról, erőszakos viselkedésről, mentális egészségükről és a szexuális szokásokról.

Azok a tinédzserek, akik biofüvet használnak, nagyobb eséllyel vesznek részt erőszakos helyzetben, illetve sérülnek meg, mint a marihuánát fogyasztók. Ezek a fiatalok például nagyobb valószínűséggel hordanak maguknál fegyvert és keverednek bajba, nagyobb eséllyel lesznek szexuális erőszak áldozatai is. Azok a tanulók, akik 13 éves koruk előtt próbálták ki a marihuánát, nagyobb valószínűséggel használják jelenleg a biofüvet. A biofű használata emelte a nem biztonságos szex előfordulását is.

A kutatás nem szolgál elég információval az ok-okozati összefüggés bizonyítására, és az is lehetséges, hogy a kockázatos életvitelt folytató gyerekek (fegyverhasználat, nem biztonságos szex) egyszerűen nagyobb eséllyel próbálják ki a biofüvet is.

A tinédzserek gyakran használnak szintetikus anyagokat, mivel könnyen hozzáférhetők, olcsók és nehezen lenyomozhatók – nyilatkozta dr. Scott Krakower, a Zucker Hillside Hospital munkatársa. A biofű illegális, azonban a dílerek folyamatosan próbálják kijátszani a törvényt azzal, hogy a formulát változtatják, a termékre pedig ráírják, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan. Olyan gyorsan dobnak piacra új és új anyagokat, hogy alig győznek lépést tartani velük.

Dr. Robert Glatter sürgősségi orvos szerint a biofüvet használó tinédzserek igaziból orosz rulettet játszanak. Ezek a drogok gyakran veszélyes anyagok és rovarirtók hozzáadásával készülnek. Hatásuk sokszor megjósolhatatlan és halálos.