A deréktáji elhízás a legveszélyesebb

Az igazi veszélyt nem maga a túlsúly, hanem a derék körüli úszógumi jelenti. Így akinek nagyobb a derékkörfogata, az akkor is magasabb kockázati csoportba tartozik, ha amúgy a testtömeg-indexe alapján egészséges mértékű a súlya. A túlsúlyosak körében a hasi elhízás inkább a férfiakra jellemző, a nők többsége a csípőjére vagy a fenekére hízik.

Amint arról a Sydney Egyetem szakembere, Emmanuel Stamatakis beszámolt, 22 százalékkal magasabb a halálozási kockázat azoknál, akik deréktájban híztak el, mint azoknál, akiknél ugyanaz a túlsúly a test más tájékain oszlik el. A nagy hasméret pedig még nagyobb veszélyt hordoz magában.

Segít a derék-csípő arány

Stamatakis hozzátette, hogy a derék-csípő arány segít megmutatni, hogy valakinél mekkora mértékű a hasi zsír, amit úgy lehet kiszámítani, hogy a derékkörfogatot elosztjuk a csípőkörfogattal. Ha a kapott érték 0,85-nél magasabb a nőknél, illetve 0,9-nél magasabb a férfiaknál, akkor az egészség megőrzése érdekében javasolt az életmódváltás. A hasi elhízás egyébként inkább a férfiakra jellemző, a nők többsége a csípőjére vagy a fenekére hízik.

A mostani vizsgálat során a szakemberek 43 000 személy adatait nézték át, akik átlagosan 58 évesek voltak, és nagyjából a felüknél fordult elő hasi elhízás. Az alanyok 44 százaléka volt túlsúlyos, negyede pedig elhízott, és körükben nagyobb volt a hasi elhízottak aránya, mint a normál testtömeg-indexűek körében.

A derék körül felhalmozódott zsírmennyiség összefüggésbe volt hozható az inzulin rezisztenciával, a magas koleszterinszinttel, illetve a gyulladásos megbetegedésekkel. Emellett legtöbb esetben a magas derék-csípő arány kisebb lábizomzattal is együtt járt, ami tovább növeli a szívbetegség kockázatát.

Ha szeretne még többet olvasni az elhízásról és annak veszélyeiről, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Ahol ismeretlen a túlevés, elhízás, a cukorbetegség