A deréktáji elhízás a legveszélyesebb

Az igazi veszélyt nem maga a túlsúly, hanem a derék körüli úszógumi jelenti, így akinek nagyobb a derékkörfogata, az akkor is magasabb kockázati csoportba tartozik, ha amúgy a testtömeg-indexe alapján egészséges mértékű a súlya. A túlsúlyosak körében a hasi elhízás inkább a férfiakra jellemző, a nők többsége a csípőjére vagy a fenekére hízik.

Amint arról a Sydney Egyetem szakembere, Emmanuel Stamatakis beszámolt, 22 százalékkal magasabb a halálozási kockázat azoknál, akik deréktájban híztak el, mint azoknál, akiknél ugyanaz a túlsúly a test más tájékain oszlik el, a nagy hasméret pedig még nagyobb veszélyt hordoz magában.

A férfiak inkább hasra híznak

Stamatakis hozzátette, hogy a derék-csípő arány segít megmutatni, hogy valakinél mekkora mértékű a hasi zsír, amit úgy lehet kiszámítani, hogy a derékkörfogatot elosztjuk a csípőkörfogattal. Ha a kapott érték 0,85-nél magasabb a nőknél, illetve 0,9-nél magasabb a férfiaknál, akkor az egészség megőrzése érdekében javasolt az életmódváltás. A hasi elhízás egyébként inkább a férfiakra jellemző, a nők többsége a csípőjére vagy a fenekére hízik.

A mostani vizsgálat során a szakemberek 43 000 személy adatait nézték át, akik átlagosan 58 évesek voltak, és nagyjából a felüknél fordult elő hasi elhízás. Az alanyok 44 százaléka volt túlsúlyos, negyede pedig elhízott, és körükben nagyobb volt a hasi elhízottak aránya, mint a normál testtömeg-indexűek körében.

A derék körül felhalmozódott zsírmennyiség összefüggésbe volt hozható az inzulin rezisztenciával, a magas koleszterinszinttel, illetve a gyulladásos megbetegedésekkel, emellett legtöbb esetben a magas derék-csípő arány kisebb lábizomzattal is együtt járt, ami tovább növeli a szívbetegség kockázatát.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés