Meditáció mellékhatásokkal

Sokan élvezik az ellazultságot és a munkát a lélekkel és légzéssel, de vannak, akik számára nehézséget jelentett a visszatérés a „normális" életbe. Egyre népszerűbbek a különféle meditációs technikák, közöttük is különösen a mindfulness meditáció (tudatos figyelem, teljes odafigyelés). Kevesen tudják azonban, hogy a meditációnak mellékhatásai is lehetnek.

A többség azért él ezekkel a technikákkal, hogy kitisztítsa elméjét, ellazuljon, megnyugodjon, ezáltal pedig kiegyensúlyozottabbá, türelmesebbé és kreatívabbá váljon. Azt azonban valószínűleg ők sem tudják, hogy a meditáció potenciális veszélyeket is rejt magában, amilyen például a szorongás, a fény- és hangérzékenység, illetve az álmatlanság.

Ellazultság, nyugalom

Erre jöttek rá legalábbis a Brown Egyetemen dolgozó amerikai tudósok, akik közel 100, ún. „meditáció-undorral" küzdő embert vizsgáltak. Mint kiderült, akadtak köztük olyanok, akik élvezték az ellazultságot és a munkát a lélekkel és légzéssel, de voltak olyanok is, akik számára nehézséget jelentett a visszatérés a „normális" életbe.

Willoughby Britton, az egyik kutató szerint a meditációval okozott problémák leginkább az érzékelés deprivációjából (hiány, megfosztottság) fakadnak, aminek következtében később nehéz a visszatérés a zajos, mozgalmas, színes világba.

Érthető, hogy aki több napon át csendben, csukott szemmel ül egy sötét helyen, érzékeny lehet később a fényre, a zajra és a hétköznapi élet mozgalmasságára. Emellett a meditáció során olyan agyi aktivitás is kialakulhat, amely miatt nehézkessé válik az alvás és az evés.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés