Saját készítésű gyógynövény- és fűszerolajok

Fűszerolajat mindig készíthetünk, fűszernövények, például a rozmaring, bazsalikom, menta, petrezselyem egész évben rendelkezésre állnak. A gyógynövény- és fűszerolajok készítése egyszerű, a fő munkát a természet végzi, nekünk csak egy kis türelemre van szükség. Fontos: a kész olajat használjuk fel minél előbb, hogy ne szaporodjanak el benne a baktériumok!

Milyen olaj milyen gyógynövényhez illik?

Az étkezési olajok és a gyógynövények ideális párt alkotnak: a gyógynövények illóolajokat és zsírban oldódó aromákat tartalmaznak, és az étolajok könnyen felveszik ezeket az anyagokat és bizonyos mértékig meg is őrzik azokat. Ráadásul az olajokban található E-vitamin természetes antioxidánsként növeli az olajok tartósságát.

Alapolajként alkalmas a napraforgó-, kukoricacsíra-, pórsáfrány-, repce- vagy szójaolaj. Ezek íze viszonylag semleges, és minden gyógynövénnyel aromásítható.

Hozzáadott összetevők, mint a citrom-, lime-héj és szárított gombák jól illenek a szőlőmagolajhoz. Erős fűszernövények, mint a menta, oregánó, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, csilipaprika, babérlevél és fokhagyma a hidegen sajtolt olívaolajjal harmonizálnak leginkább.

A fűszerolajok elkészítése

A gyógynövényeket megmossuk és megszárítjuk. A fás szárú növényeknél, mint a kakukkfű, a rozmaring és zsálya, a préselés segít növelni az aromahozamot. A gyógynövények és fűszerek tiszta, száraz, jól zárható üvegbe kerüljenek, és tetszés szerinti olajjal öntsük fel őket. Két-három hét múlva kész az olaj ízesített olaj. Most már csak le kell szűrnünk, ellátni címkével (az olaj neve és a készítés dátuma), és a fűszerolaj használatra kész.

Egészségügyi kockázat

Ne öntsön ki több fűszerolajat, mint amennyit rövid időn belül felhasznál. A saját készítésű fűszerolaj tárolásánál ugyanis – ugyanúgy, mint az olajban eltett zöldségeknél – fennáll annak a veszélye, hogy elszaporodnak benne a Clostridium botulinum baktériumok.

Emellett képződhet benne botulinum toxin, amely idegméreg, botulizmust okozhat. Ez súlyos betegség, amely eleinte hányingerben és hányásban nyilvánulhat meg, és legrosszabb esetben légzésbénuláshoz és fulladáshoz vezethet. Az Egyesült Államokban és Kanadában ilyen eseteket jelentettek különösen az olajban eltett fokhagyma elfogyasztása után.

A botulizmus megelőzése

A Clostridium botulinum kockázatának csökkentése érdekében az összetevőket mindig alaposan mossuk és megszárítjuk, mielőtt hozzáadjuk az olajat. A csírák teljes eltávolítása azonban nem garantált, ezért feltétlenül vegye figyelembe a következő tanácsokat:

  • A fűszerolaj víztartalma lehetőleg legyen alacsony, a savtartalom magas.
  • Az olajat feltétlenül a hűtőben kell tárolni, mert a baktériumok alacsony hőmérsékleten kevésbé szaporodnak.
  • Hosszabb tárolási idővel nő a botulinum toxin keletkezésének kockázata. Fogyassza el az olajat ezért a lehető leggyorsabban.
  • Ha az olajat erősen felforrósítjuk, például sütésnél vagy főzésnél, a benne lévő toxinok esetleg inaktívvá tehetők.

Vegye figyelembe, hogy az készítés feltételeit a saját készítésű fűszerolajoknál nem lehet olyan jól szabályozni, mint az ipari termékeknél. Ezért a botulinum toxin képződését soha nem lehet teljesen kizárni.

Receptjavaslatok

Petrezselyemolaj: Adjon egy csomó (50-75 gramm) petrezselyemhez és egy teáskanál sóhoz 100 ml szőlőmagolajat vagy pórsáfrányolajat. A petrezselyemolaj alkalmas minden zöld és vegyes salátához, valamint paradicsomsalátához, sült halfiléhez is.
Csiliolaj: három piros kicsumázott csilipaprikát apró darabokra vágunk. Adjunk hozzá 100 ml szójaolajat. A csilis babhoz és ázsiai zöldségekhez, barbecue pácokhoz ez az olaj különösen alkalmas.
Grill olaj: Egy-egy szál rozmaringot, oregánót, kakukkfüvet és zsályát, egy gerezd fokhagymát (hámozott), csilipaprikát, egy kis mustárt és néhány koriandermagot összekeverünk 100 ml olívaolajjal, finom pác lesz belőle.

A húst grillezés előtt egy órával belehelyezzük az olajba. Finom a pácolt juhsajt is, amelyet alumínium fóliában grillezünk. Az olaj bárányételekhez is jól illik. Vigyázat: a húst mindig csepegtessük, le mielőtt a grillre helyezzük!

Fűszerolaj sültekhez

A következő fűszerolaj alkalmas minden hirtelensülthöz. Összetevők 100 ml olívaolajhoz:

  • egy-egy szál kakukkfű, zsálya és rozmaring
  • egy-egy borágó- és babérlevél
  • egy fokhagymagerezd (hámozott)
  • egy teáskanálnyi bors

Próbáljon ki más kombinációkat is, az új keverékek új ízélményt adnak!

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a fűszerekről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Koriander: miért utálják sokan?