Koriander: miért utálják sokan?

Az európaiaknak mintegy 15%-a utálja a koriandert, számukra ez az aromás, friss, különleges növény vegyszer-, mosogatólé, sőt szappanízű, poloskaszagú. Nem azokról van szó, akik egyserűen nem szeretik, hanem azokról, akik mindennél jobban utálják a koriandert. Ez a fóbiaszerű undor igenis létező, valóságos, és érdekes módon genetikai magyarázata van.

Nem szereti a koriandert? Ezzel nincs egyedül! Az ételekhez való viszonyunkat a génjeink határozzák meg. Azt, hogy egy tányér étel látványa tetszést vagy nemtetszést vált ki bennünk, az agyunkban lejátszódó kémiai folyamatok szabályozzák.

Szaglás, ízlelés, gének

Dr. Philippe Pouillard élelmiszerkutató és táplálkozási szakember, a Beauvais-i UniLaSalle magánegyetem kutatója szerint egy speciális gén, az OR6A2 kontrollálja a szaglószerveket és az ízlelést, és vannak, akiknél ez a gén hiányzik.

A koriander kevéssé van jelen a francia gasztronómiában, ez a fűszer inkább a keleti, latin-amerikai, délkelet-ázsiai konyhára jellemző. A kanadai Flavour tudományos folyóiratban közölték egy kutatás eredményét, amely szerint azok között, akik az említett régiókban élnek, kevesebben vannak, akik utálják a koriandert. Európaiak és afrikaiak között sokkal többnél változik meg az OR6A2 gén működése, ami miatt azután nem szeretik a koriandert. Némelyeknél olyan erős az undor, hogy étteremben ugyanúgy rákérdeznek, van-e az ételben koriander, mint azok, akiknek például mogyoró-allergiájuk van.

A koriander-fóbia azonban nem biztos, hogy végleges! Többen beszámoltak arról, hogy az idő múlásával már elviselték, sőt megszerették a fűszert. Dr. Pouillard, a táplálkozáskutató olyan esetről is beszámol, amikor egy rákos, sugárkezelésen átesett nő már undor nélkül megette a koriandert. Állítása szerint a rák elleni terápia szerepet játszhat ebben, befolyásolva a szagló és ízlelő receptorok működését.

(Franciából fordította: boka)

Ha szeretne még olvasni a fűszerekről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Saját készítésű gyógynövény- és fűszerolajok