Ránc, sebhely, szemölcs – nem a gonosz jele

A hollywoodi szuperprodukciókban a gonosz karaktereknek szinte mindig van valamilyen bőrhibájuk, emiatt a hasonló tökéletlenségek a közönség szemében ördöginek tűnhetnek. Ösztönösen előítéletesebbek leszünk, ha testi hibát látunk, holott a valóságban a bőrbetegséggel küzdők nem gonoszok, és a tökéletes bőrű emberek nem feltétlenül jóindulatúak.

Az ijesztő, gonosz karakterek a filmekben rendszerint kevésbé vonzó külsővel rendelkeznek: horgas az orruk, kiütéseik, bibircsókjaik és sebhelyeik vannak. Bár esetükben a képzelet szüleményeiről van szó, hatásuk annál valóságosabb: azok az emberek, akik a felsorolt bőrproblémák valamelyikével küzdenek, így számos területen hátrányt szenvedhetnek, hiszen az emberek többségét a gonosz karakterekre emlékezteti a külsejük.

Gonosz-e, ha csúnya?

A szakemberek szerint a gonosztevők külseje általában a következő testi hibák körül forog:

  • Kihullott a hajuk: dr. Lecter, Darth Vader és Mr. Potter
  • Sötét karikák vannak a szemük alatt: Darth Vader, Regan MacNeil és Hófehérke gonosz mostohája
  • Mély ráncaik vannak: Darth Vader, gonosz mostoha
  • Több sebhely is van az arcukon: Darth Vader és Regan MacNeil
  • Szemölcsük van: gonosz boszorkák
  • Hagymaorruk van: a gonosz mostoha

A JAMA Dermatology című szaklapban publikált cikk szerint aggasztó, hogy ezek miatt a történetek miatt ösztönösen előítéletesebbek leszünk, ha testi hibát látunk, holott a valóságban a bőrbetegséggel küzdők nem gonoszok, és a tökéletes bőrű emberek nem feltétlenül jóindulatúak.