Nyújtással segíthetünk az érszűkületen

Nyújtással növelhetjük a lábunkban a véráramlást, ezzel enyhíthetjük a perifériás érbetegség okozta fájdalmat. A perifériás érbetegség csak Amerikában több mint 8,5 millió embert érint, leggyakoribb tünete a csípőben, combban, vádliban jelentkező fájdalmas izomgörcs járás, lépcsőzés vagy tornázás során. A mozgás befejeztével a fájdalom általában megszűnik.

A Floridai Állami Egyetem kutatásában részt vevő Judy Muller-Delp, az egyetem professzora megjegyezte, hogy ez a teljesen biztonságos gyakorlat otthon is elvégezhető, és igen sokat segít abban, hogy könnyebbé váljon a járás.

Javuló véráramlás, kisebb fájdalom

A vizsgálat során 13 perifériás érbetegségben szenvedő, átlagosan 71 éves embert kértek meg, hogy naponta fél órán át nyújtsák a vádliizmukat egy speciális eszköz segítségével. Egy hónap elteltével a betegeknél azt tapasztalták, hogy javult a véráramlásuk, kevesebb fájdalmat éreztek, gyorsabban tudtak járni, és nagyobb távot voltak képesek megtenni anélkül, hogy a lábfájdalom miatt megállásra kényszerültek volna.

A kutatást vezető Kazuki Hotta hozzátette, hogy az eszköz használatát és megfelelő felhelyezését a szakemberek könnyen meg tudják tanítani, így utána bárki biztonsággal használhatja saját otthonában, nem szükséges emiatt kezelésekre járnia. A szakember szerint mindenkinek érdemes kipróbálnia ezt a módszert, mert sokat lendíthet az érintettek életminőségén.

A vizsgálat eredményeiről a kutatók az Amerikai Szív Szövetség Minneapolisban megrendezett találkozóján számoltak be.