Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A szilvalé nem csak szorulás ellen jó

A szilvalé az egyik leghatékonyabb fegyver a makacs szorulás ellen, de további pozitív hatásai is vannak. A szilva különböző fajtáit évszázadok óta használják a gyógyászatban, a magas vérnyomás, a sárgaság, a láz és a diabétesz ellen is remek fegyver. A kiemelten magas káliumtartalom akár szív- és érrendszeri betegségek esetén is hatékony lehet.

A Journal of Medicinal Plants Research című szaklapban publikált anyag a szilva tápanyagértékét többféle szempont szerint is vizsgálta. A főbb tápanyagok a következők: A-vitamin, B-vitamin-komplex, K-vitamin, kalcium, magnézium, cink, réz, mangán, szelén, bór.

Hasznosabb, mint hinnénk

A kiemelten magas káliumtartalom akár szív- és érrendszeri betegségek esetén is hatékony lehet. A szilva rostokban is gazdag, 100 gramm gyümölcsben nagyjából 7 gramm rost található, emellett a szilva jelentős antioxidáns hatással rendelkezik.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a szilva valóban hatékony segítség székrekedés esetén, már fél pohár szilvalé reggeli fogyasztása is 30-60 percen belül eredményt hoz, de nehéz ételek fogyasztása esetén is megkönnyíti az emésztést.