Mekkora vércukorérték számít prediabétesznek?

A cukorbetegség a világon az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség. Az inzulinhatás csökkenése vagy teljes hiánya következtében a sejtek nem képesek a tápanyagként szolgáló szőlőcukor felvételére és éheznek, míg a fel nem vett cukor a vérben gyülemlik fel. A cukorháztartás enyhe fokú zavarait nevezik a cukorbetegség előállapotának, vagy prediabétesznek.

Ebbe a kategóriába három különböző állapot tartozik. Ha az éhgyomorra mért vércukorszint magasabb a normálisnál, de nem éri el a cukorbetegség határait, ezt nevezik emelkedett éhgyomri vércukorszintnek (IFG). Ha a cukortűrő képesség vizsgálatakor a cukoroldat ivását követő 2 óra múlva a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem túl magas, az a csökkent glükóztolerancia (IGT), illetve a harmadik, az emelkedett hemoglobinszint (pontosabban egy speciális hemoglobinból, a HbA1C-ből van sok).

Tartsuk alacsonyan

Bár ezekkel a definíciókkal világszerte minden tudós egyetért, magukban a definíciós határértékekben akad némi eltérés. Például a WHO által definiáltak szerint a prediabéteszes vércukorértékek határai 6,1 és 6,9 mmol/l között vannak, míg az Amerikai Diabétesz Társaság ajánlása szerint 5,6 és 6,9 mmol/l között.

A kínai Déli Orvosi Egyetem kutatócsoportja 53 korábbi tanulmány összevetésével, összesen 1,6 millió alany vizsgálatával kívánt a mélyére ásni a témának. A prediabétesz szív-érrendszeri megbetegedésekkel és halálozással való összefüggésének vizsgálata során arra az eredményre jutottak, hogy az emelkedett éhgyomri vércukorszint kétségtelenül növeli a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát és az halálozást. Ez a rizikónövekedés pedig az Amerikai Diabétesz Társaság által definiált 5,6 mmol/l-es vércukorszinttől mutatható ki egyértelműen.

Bár a tanulmány eredményei az alacsonyabb éhgyomri vércukorszintnél meghúzott határt támogatják, abban továbbra is minden tudós egyetért, hogy a diabétesz elkerülésére továbbra is az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és a testsúly egészséges szinten való tartása a legbiztosabb út.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés