Ágyi poloska – csak a kitartó irtás segít

Azt hittük, hogy az ágyi poloskák örökre eltűntek a matracokból. Nem így van! A hatóságok mindinkább szembesülnek a poloskafertőzés problémájával. Különösen az elhanyagolt körülmények között élőknél követhető nyomon a jelenlétük, de antik tárgyakkal is megjelenhetnek, sőt nem ritka a trópusi országokból a poggyásszal behurcolt poloskapete vagy lárva sem.

A lakás fertőzöttsége a laikus számára is egyszerűen felismerhető a rovarok mirigyéből áradó édes bűz révén, és az ágyneműn látható ürülék is fertőzést jelez. Ilyen esetekben gyorsan konzultáljon olyan szakemberrel, aki rovarirtást végez.

Mivel azonban a poloskák a tojásokat gyakran rosszul hozzáférhető repedésekben vagy zsaluzat mögött helyezik el, az ellenőrzés ezeken a helyeken nem mindig megbízható. Emellett az ágyi poloska nem minden fejlődési szakaszában érzékeny a rovarirtó szerre, ezért az irtást hetente meg kell ismételni.

A legápoltabb helyen is előfordul

Az ágyi poloska éjszakai rovar

A megelőzéshez a szomszéd lakáshoz vezető légcsatornákat kontakt rovarirtóval kell bepermetezni. A nap folyamán a poloskák zsaluzatokban, résekben, ágyakban, szellőztető nyílásokban, vagy a tapéta mögött tartózkodnak.

Az igazi hadjárat éjszaka következik. A légzéskor kiáradó levegő kicsalogatja a poloskákat a falakból, dugaszoló aljzatokból és szegélylécekből, a poloskák nem ritkán tűnnek fel a mennyezeten, és onnan hullnak az ágyon alvó áldozatra.

Viszkető szúrás

Az ágyi poloska csípése kisujj méretű bőrpír alapján ismerhető fel. A poloskacsípés általában fájdalommentes, és ezért csak ébredés után észlelhető. Gyakran kiváltanak azonban kis vérzést, duzzanatot és intenzív viszketést.

Ezeket viszketés elleni gélekkel vagy kenőcsökkel kezelik. A csípés helyének megvakarásával bakteriális fertőzés léphet fel. Ritka szövődmények: asztmás roham, csalánkiütés, valamint anafilaxiás sokk.

A poloskák szeretik a meleget

A rovarok minden fejlődési ciklusban éjszaka aktívak. Egyéves élete során a nőstény poloska 500 tojást rak. A fejlődés időtartama hőmérsékletfüggő, azaz minél melegebb a szoba, annál gyorsabb a lárvák kikelése. Az ivarérettség hat-nyolc hét után következik be. Az érintett háztartásban ezért gyakran tömeges a fertőzöttség. A poloska nagyon mozgékony, és egy perc alatt akár egy métert is megtesz.

A poloska viszonylag hosszú ideig is koplalhat, bár a magasabb hőmérsékleten hamarabb pusztulnak el, mint az alacsonyon. Mérsékelt hőmérsékleten a poloska akár hat hónapig élhet táplálékvér nélkül. A fagy nem árt neki.

Annak kiderítésére, hogy a bőrönddel vagy táskával kaptunk-e ágyi poloskát, elég csak belefújni ezekbe. A lélegzetben lévő szén-dioxidra a rovarok előjönnek búvóhelyükről.

(Németből fordította: Koncz László)