Ágyi poloska – csak a kitartó irtás segít

Azt hittük, hogy az ágyi poloskák örökre eltűntek a matracokból. Nem így van! A hatóságok mindinkább szembesülnek a poloskafertőzés problémájával. Különösen az elhanyagolt körülmények között élőknél követhető nyomon a jelenlétük, de antik tárgyakkal is megjelenhetnek, sőt nem ritka a trópusi országokból a poggyásszal behurcolt poloskapete vagy lárva sem.

A lakás fertőzöttsége a laikus számára is egyszerűen felismerhető a rovarok mirigyéből áradó édes bűz révén, és az ágyneműn látható ürülék is fertőzést jelez. Ilyen esetekben gyorsan konzultáljon olyan szakemberrel, aki rovarirtást végez.

Mivel azonban a poloskák a tojásokat gyakran rosszul hozzáférhető repedésekben vagy zsaluzat mögött helyezik el, az ellenőrzés ezeken a helyeken nem mindig megbízható. Emellett az ágyi poloska nem minden fejlődési szakaszában érzékeny a rovarirtó szerre, ezért az irtást hetente meg kell ismételni.

A legápoltabb helyen is előfordul

Az ágyi poloska éjszakai rovar

A megelőzéshez a szomszéd lakáshoz vezető légcsatornákat kontakt rovarirtóval kell bepermetezni. A nap folyamán a poloskák zsaluzatokban, résekben, ágyakban, szellőztető nyílásokban, vagy a tapéta mögött tartózkodnak.

Az igazi hadjárat éjszaka következik. A légzéskor kiáradó levegő kicsalogatja a poloskákat a falakból, dugaszoló aljzatokból és szegélylécekből, a poloskák nem ritkán tűnnek fel a mennyezeten, és onnan hullnak az ágyon alvó áldozatra.

Viszkető szúrás

Az ágyi poloska csípése kisujj méretű bőrpír alapján ismerhető fel. A poloskacsípés általában fájdalommentes, és ezért csak ébredés után észlelhető. Gyakran kiváltanak azonban kis vérzést, duzzanatot és intenzív viszketést.

Ezeket viszketés elleni gélekkel vagy kenőcsökkel kezelik. A csípés helyének megvakarásával bakteriális fertőzés léphet fel. Ritka szövődmények: asztmás roham, csalánkiütés, valamint anafilaxiás sokk.

A poloskák szeretik a meleget

A rovarok minden fejlődési ciklusban éjszaka aktívak. Egyéves élete során a nőstény poloska 500 tojást rak. A fejlődés időtartama hőmérsékletfüggő, azaz minél melegebb a szoba, annál gyorsabb a lárvák kikelése. Az ivarérettség hat-nyolc hét után következik be. Az érintett háztartásban ezért gyakran tömeges a fertőzöttség. A poloska nagyon mozgékony, és egy perc alatt akár egy métert is megtesz.

A poloska viszonylag hosszú ideig is koplalhat, bár a magasabb hőmérsékleten hamarabb pusztulnak el, mint az alacsonyon. Mérsékelt hőmérsékleten a poloska akár hat hónapig élhet táplálékvér nélkül. A fagy nem árt neki.

Annak kiderítésére, hogy a bőrönddel vagy táskával kaptunk-e ágyi poloskát, elég csak belefújni ezekbe. A lélegzetben lévő szén-dioxidra a rovarok előjönnek búvóhelyükről.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés