Ne kanállal mérjük a kanalas gyógyszert!

A túladagolás elkerülésére milliliternyi pontosságú mérőeszközöket kell használni. Az amerikai háziorvosok felmérései alapján évente gyermekek ezrei kerülnek sürgősségi ellátásra folyékony kiszerelésű gyógyszer túladagolása miatt. A szülők gyakran a konyhai étkészletből vett kanállal mérik ki a szert, ami az ajánlott dózis akár háromszorosát is jelentheti.

A házi kanalas mérce helyett jóval pontosabb megoldást jelenthetnek a milliliteres skálával ellátott eszközök, például egy orvosi fecskendő vagy adagolópohár. Dr. Ian Paul, az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia nevében fogalmazta meg az idevágó ajánlásokat.

Sok lehet

A Pediatrics című szaklapban megjelent közlemény szerint nem csupán a pontos mérés fontos, de a maximálisan javasol dózist sem szabad meghaladni. A pontos adagolás mellett a gyártókat is arra szólítják fel, hogy a mértékegységeket is mindig tüntessék fel készítményeiken, mert például a „0,5″ megjelölés félreértésekre ad lehetőséget.

Az Egyesült Államokban további problémák forrása lehet, hogy a nemzetközi, így a gyógyszeripari standardnak számító SI-mértékegységek nincsenek széles körben elterjedve.