Ne kanállal mérjük a kanalas gyógyszert!

A túladagolás elkerülésére milliliternyi pontosságú mérőeszközöket kell használni. Az amerikai háziorvosok felmérései alapján évente gyermekek ezrei kerülnek sürgősségi ellátásra folyékony kiszerelésű gyógyszer túladagolása miatt. A szülők gyakran a konyhai étkészletből vett kanállal mérik ki a szert, ami az ajánlott dózis akár háromszorosát is jelentheti.

A házi kanalas mérce helyett jóval pontosabb megoldást jelenthetnek a milliliteres skálával ellátott eszközök, például egy orvosi fecskendő vagy adagolópohár. Dr. Ian Paul, az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia nevében fogalmazta meg az idevágó ajánlásokat.

Sok lehet

A Pediatrics című szaklapban megjelent közlemény szerint nem csupán a pontos mérés fontos, de a maximálisan javasol dózist sem szabad meghaladni. A pontos adagolás mellett a gyártókat is arra szólítják fel, hogy a mértékegységeket is mindig tüntessék fel készítményeiken, mert például a „0,5" megjelölés félreértésekre ad lehetőséget.

Az Egyesült Államokban további problémák forrása lehet, hogy a nemzetközi, így a gyógyszeripari standardnak számító SI-mértékegységek nincsenek széles körben elterjedve.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés