Meglepődik, hol van a legtöbb vírus egy repülőtéren!

Meglepetés: Nem a mosdóban! Semmi nem ront el annyira egy utazást, mint ha betegen érünk haza. Ha Ön is gyakran szenved a vakáció utáni megfázásoktól, akkor egy valamivel legyen nagyon óvatos a repülőtereken: a repülőtéri átvilágításnál használt biztonsági tálcákkal. A leggyakrabban kimutatott vírus a rhinovírus volt, amely a megfázás gyakori okozója.

A nottinghami egyetem és a finn egészségügyi hivatal új kutatásai szerint a műanyag tálcák, amelyekbe a kézipoggyászunkat, cipőnket, folyadékainkat helyezzük, a vírusoktól – beleértve a megfázásért felelős vírusokat is – leginkább fertőzött tárgyak az egész repülőtéren.

A kutatás során 90 különböző felületet vizsgáltak meg a helsinki repülőtéren 2016 telén. Mintát vettek székekről és a mozgólépcső korlátairól, a check-in automaták érintőképernyőjéről, játszótéri játékokról, WC-ről és persze a biztonsági tálcákról is. A minták 10%-án tíz különféle légzőszervi vírust találtak. A biztonsági tálcákról vett minták felén találtak vírusokat, a WC-csészéken, öblítőgombokon és az ajtók belső oldali kilincsén viszont nem.

A "tepsiken" sok vírus lapulhat

Vizsgálataink megállapítják, hogy a gyakran megérintett felületek légzőszervi vírusok általi szennyezettsége nem szokatlan a repülőtereken, és hogy az átvilágítási biztonsági tálcák rendszerint fertőzöttek – áll a tanulmányban. Ez egyértelműen annak a következménye, hogy a biztonsági eljárások minden induló utas számára kötelezőek, és minden biztonsági tálcát gyorsan visszaküldenek a kiinduló pontra, így akár több száz utas is érintheti egy nap.

A tálcák, kemény és nem porózus felületük miatt különösen kedvezőek a vírusok számára. A vizsgálati mintákon leggyakrabban kimutatott vírus a rhinovírus volt, amely a megfázás gyakori okozója. Emellett többek között találtak koronavírust, adenovírust és influenza A-vírust is, ezek némelyike hasonlóan kemény felületen akár két napig is megél.

Mivel a biztonsági tálcák valószínűleg még jó ideig nem fognak eltűnni, ezért a kutatók repülőtereknek a biztonsági eljárás előtti és utáni kézfertőtlenítés felkínálását, és a tálcák gyakori fertőtlenítését ajánlja.

Addig is azonban, amíg ez megvalósul, a legjobb, ha a vírus elleni védelmet saját kezünkbe vesszük. A biztonsági kapun való áthaladás után használjunk kézfertőtlenítőt, és ha lehetőségünk van rá, alaposan mossunk kezet szappannal. Ez a leghatásosabb és legegyszerűbb védekezési módszer. Igyekezzünk tehát mielőbb kezet mosni, és ügyeljünk rá, hogy előtte ne érjünk a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz. Ha mégis tüsszentenünk vagy köhögnünk kell, használjuk inkább a könyökhajlatunkat.

(Angolból fordította: H. Orsi)