Rossz hír a joghurtkedvelőknek

A fogyasztó a vonzó hirdetések ellenére sem lehet biztos abban, hogy valóban egészséges táplálékot választott, mert a legtöbb joghurt tele van cukorral. Egy kutatás során csaknem 900-féle joghurtot vizsgáltak meg, és meglepő módon az derült ki, hogy éppen az úgynevezett organikus (a mi fogalmaink szerint bio) joghurtokban volt a legtöbb cukor.

Csupán a natúr és a „görög stílusú” joghurtokban találtak viszonylag kevés cukrot – számol be a vizsgálatról a BBC.

Nem volt meglepő viszont, hogy a joghurt alapú édességek (joghurtos desszertek) tartalmazták a legtöbb cukrot: 100 grammonként átlagosan 16,4 grammot. Érdekesség, hogy ezek az édességek a vizsgálat szempontjából ugyanabba a kategórába estek, mint a csokoládés mousse és a karamellkrém.

A második helyre kerültek a cukortartalom szempontjából az organikus (bio) joghurtok (13,1 g cukor 100 grammban). A gyerekeknek szánt joghurtokban pedig átlagosan 10,8 g cukrot találtak 100 grammonként (ami kb. 2 kockacukornak felel meg). Ez utóbbi adatra azért is érdemes felkapni a fejünket, mert a nagy-britanniai egészségbiztosító (NHS) ajánlása szerint a 4-6 éves gyerekeknél legfeljebb napi 19 g, a 7-10 éveseknél pedig naponta maximum 24 g cukor bevitele fogadható el.

A vizsgálatban alacsony cukortartalmúnak azok a joghurtok minősültek, amelyeknek 100 grammjában legfeljebb 5 g cukor volt – és a vizsgált joghurtok mindössze 9%-a felelt meg ennek a feltételnek.

A kutatás egyik vezetője, dr. Bernadette Moore az eredményekhez hozzáfűzte: „Úgy gondolom, hogy az emberek, a szülőket is beleértve, elcsodálkoznak, ha megtudják, mennyi cukor van a joghurtokban. Azt tanácsolom, hogy natúr joghurtot vásároljanak, és maguk keverjék össze gyümölccsel.”

A fentiekhez nekem is van hozzátenni valóm. Csak ennyi: de örülnék egy hasonló hazai kutatásnak!

http://www.bbc.co.uk/news/health-45565364

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel. +36 30 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com/
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport