Túl sok, túl ártalmas antidepresszánsok

Az antidepresszánsok és más pszichiátriai gyógyszerek több kárt okoznak, mint amennyi hasznot. A depresszióban, figyelemzavarban és demenciában szenvedőknek adott gyógyszerek voltak felelősek évente több mint félmillió 65 éven felüli ember haláláért, 15 százalékkal több öngyilkosság fordulhat elő az antidepresszánsokat szedők között, mint amiről beszámolnak.

Túl sok, túl ártalmas antidepresszánsokPeter Gotzsche professzor, az Északi Cochrane Központ igazgatója szerint az embereknek abba kellene hagyniuk az antidepresszánsok szedését, mert az előnyeik el vannak túlozva, és hosszú távon egészségesebbek lennének ezek nélkül. A kutató úgy véli, hogy a betegek a pszichiátriai gyógyszerek millióit hagyhatnák abba anélkül, hogy bármi bajuk lenne ettől.

A professzor azt állítja, hogy a depresszióban, figyelemzavarban és demenciában szenvedő betegeknek adott gyógyszerek voltak felelősek évente több mint félmillió 65 éven felüli ember haláláért a nyugati világban. A szaklapban azt írja, hogy ezeknek a gyógyszereknek óriási előnyökkel kellene járniuk ahhoz, hogy ezt igazolják, pedig a hatásuk minimális.

A professzor szerint számos gyógyszer, köztük a fluoxetine hatóanyag vizsgálata is kimutatta, hogy néhány nap után a placebo hatáson kívül alig fejtenek ki hatást. Gotzsche professzor azt is elmondta, hogy az ilyen gyógyszereket szedő betegek halálozási arányai gyakran nem kapnak elegendő nyilvánosságot, pedig az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatalának (FDA) egyik nemrégiben megjelent kutatása azt mutatta, hogy a becslések szerint 15 százalékkal több öngyilkosság fordulhat elő az antidepresszánsokat szedők között, mint amiről beszámolnak.

A professzor számításai szerint három gyógyszerosztály, az antipszichotikus szerek, a benzodiazepinek és hasonló gyógyszerek, valamint az antidepresszánsok évente 3693 halálesetért felelősek Dániában. Ha ezt felszorozzuk, ez összesen 539 000 halálesetnek felel meg évente az Egyesült Államokban és az Európai Unióban együttvéve.

A szakértő úgy véli, hogy a jelenleg felírt antipszichotikus készítmények és benzodiazepinek csupán töredékét kellene kiadni a betegeknek. „Ez egészségesebb és hosszabb életű populációkat eredményezne. Mivel a pszichotikus gyógyszerek hosszú távon alkalmazva rendkívül károsak, szinte kizárólag akut helyzetekben szabadna használni ezeket, határozott tervvel a csökkentésükre, ami sok beteg számára nehéz lehet.”

A professzor szerint ehhez széles körben kiépített elvonó klinikákat kellene kiépíteni, hogy segítséget lehessen nyújtani az ilyen gyógyszerektől függővé vált betegeknek.