Csigafuttatás

„Anyu-u-u! Mit játsszak? Unatkozom!” Ezek a mondatok bizony sokszor elhangzanak, még akkor is, ha a gyerekszoba polca éppen csak hogy le nem szakad a rengeteg bolti játéktól. Készítsünk valami újat, s ha már elkészült, indulhat is a játék.

A saját készítésű játék többszörös öröm. Elkészítése remek alkalom a közös időtöltésre és az apró gyerekkezek ügyességének fejlesztésére, a kész játék pedig egyediségével is kiemelkedik a többi közül. Ugyan ki ne szerette volna gyerekkorában, ha valami olyannal büszkélkedhetne barátai előtt, ami azoknak nincsen?

20100502-csigafuttatas1Hogyan készül?

A csigafuttatáshoz nem kellenek drága alapanyagok. Elég néhány színes papír, filctoll, olló és ragasztó.

Vágjunk a csigák testének egy-egy 17×2,5 cm-es, a házuknak pedig egy-egy 29×2,5 cm-es csíkot, lehetőleg különböző színből, hogy vidámabbak legyenek a csigáink. Gépírópapír például tökéletesen megfelel a célnak. Ha nincs színes papírunk, filctollal magunk is megmintázhatjuk a kivágott csíkokat.

A testre, a középvonaltól kicsit feljebb rajzoljuk fel a csiga arcát. Ezután hajtsuk félbe a csíkot, és a két végét kb. fél centiméternyi szélességben ragasszuk össze.

A csigaházhoz lazán tekerjük fel a hosszabbik csíkot úgy, hogy egy kisebb és egy nagyobb kört kapjunk. A csík végei egymás fölé essenek. Ragasztóval rögzítsük a csík mindkét végét, majd az egész házat ragasszuk hozzá a csiga testéhez. A csiga szarva kb. fél centis papírcsíkokból készül. Az egyik végét kicsit visszahajtjuk, ezt ragasztjuk a csiga fejére, a másik végét egy vastagabb tű köré csavarva megpödörjük.

20100502-csigafuttatas2Indul a futam!

Ha elkészült a csigacsapat, kezdődhet a verseny. Az asztal egyik végén sorban állnak a csigák és a hajtók. A cél az, hogy fújással eljuttassák a csigákat az asztal másik végéig. Az győz, akinek a csigája hamarabb célba ér. Különösen ügyes gyerekek megpróbálhatják a csigákat akadálypályán, kanyargósabb útvonalon is végigfújni.

Jó mulatást!

Harrach Orsolya