Lomtalanítsuk a házipatikát

Érdemes évente egyszer átnézni a házipatikát, és kiválogatni a régi, lejárt vagy már felesleges (megmaradt) orvosságokat. A legjobb, ha mindjárt odakészítünk egy papírdobozt vagy zacskót, amibe a kidobásra ítélt gyógyszereket gyűjtjük. Így a nagytakarítás után egyszerűbb lesz a hulladék kezelése.

Mire figyeljünk?

20100610_hazipatika1Ha egy gyógyszernek lejárt a szavatossága, már ne használjuk fel. Ez akkor is érvényes, ha külsőre kifogástalannak látszik. A gyógyszerek anyagai, az idő múltával, megfelelő tárolás esetén (ez általában hűvös, sötét és száraz helyet jelent) is módosulnak. A túl sokáig tárolt orvosságok hatástalanná válhatnak, vagy rosszabb esetben akár káros mellékhatásokat is okozhatnak. Ezek a változások azonban kívülről ritkán felismerhetők.

Egyes szirupok vagy cseppek felbontás után csak néhány hétig állnak el. Gyakran találkozhatunk ilyen figyelmeztetéssel a csomagoláson, vagy a használati utasításban. Ha az első felhasználás során nem jegyeztük meg, mikor nyitottuk fel, jobb, ha kiselejtezzük a gyógyszert. Érdemes egy tollat tartani a gyógyszerszekrényben, hogy felnyitáskor azonnal ráírhassuk az üvegre a felnyitás dátumát. Különösen akkor ügyeljünk a lejárat idejére, ha gyereknek szánt orvosságról van szó.

A lejárt szavatosságú kötszereket is ki kell selejtezni. A steril kötszerek elveszíthetik sterilitásukat, és nyílt sebre helyezve fertőzést okozhatnak.

Tekintsük át a házipatika általános tartalmát is. A gyógyszerek, kötszerek, ügyeleti telefonszámok mellett más kemikáliák is vannak benne? Ne tároljunk állatgyógyszereket, folttisztítót vagy tisztítószereket a házipatikában, nehogy véletlenül összekeverjük őket.

Hová tegyük?

Jogi szempontból a lejárt orvosságok ugyan lakossági hulladéknak minősülnek, mégis mindenkit fokozott gondosságra kérnek, nehogy akaratlanul is környezetszennyezést okozzunk, vagy rossz kezekbe kerüljenek a gyógyszerek.

A leselejtezés legbiztosabb módja, ha leadjuk valamelyik gyógyszertárban.

További lehetőség, elsősorban nagyobb mennyiségek esetén, a szelektív hulladék gyűjtő udvarokban való leadás, ahol díjtalanul átveszik és megfelelően gondoskodnak róla.

Mindezek vonatkoznak a szirupokra és cseppekre is. Ezeket semmi esetre se öntsük a lefolyóba vagy a WC-be, mivel innen a talajvízbe és a felszíni vizekbe kerülhetnek, ahonnan, még ha csak igen csekély mennyiségben is, az ivóvízbe juthatnak.

(Forrás: Frühjahrsputz in der Hausapotheke, németből fordította: H. O.)