Ananász: konzerv vagy friss?

A friss ananász a legrostosabb gyümölcs. Nemcsak a jó emésztést biztosítja, de sokféle vitaminnal, ásványi anyaggal, nyomelemmel és enzimmel is ellátja a szervezetet. S mi a helyzet az ananászkonzervvel? A konzerválás során alkalmazott magas hőmérséklet elpusztítja az ananászban lévő jótékony enzimeket? Ha igen, attól a konzerv ananász még mindig pályázhat a világ legegészségesebb étele címre?

Hámozott ananászTény, hogy a konzerválás tönkreteszi a friss ananászban megtalálható bromelia enzim hatását, és más tápanyagok tartalmát is csökkenti. Az eljárás során fellépő tápanyagveszteség miatt szokták ajánlani a konzervált gyümölcs helyett a frisset.

A friss gyümölcs, a konzervvel összehasonlítva, sokkal inkább teljes értékű élelmiszer – amennyiben a teljes értékű élelmiszer meghatározásába beleértjük, hogy a lehető legkevesebb feldolgozáson esett át. Nagyon ritka, hogy egy élelmiszer minden feldolgozási folyamattól mentes legyen. Már maga az ananász leszedése és valójában a feldolgozás első lépése.

De vajon némi tápanyag veszteség miatt a konzerv ananász már ki is esett a világ legegészségesebb ételei köréből? Nem. A konzervananász is bőségesen tartalmaz tápanyagokat, és még mindig jobb, ha ezt fogyasztjuk, mintha egyáltalán nem élvezzük az ananász előnyeit. Természetesen érdemes olyan választani, amelyet nem szirupban tettek el.

Ananászos túrótorta

Hozzávalók: 1 db tortalap, 75 dkg túró, 25 dkg cukor, 18 dkg margarin, 1 doboz ananász konzerv, 3 tojássárgája, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 kiskanál zselatin kevés vízben feloldva.

Elkészítés: A kész tortalapot 3 részre vágjuk, majd az ananász levével meglocsoljuk az elsőt, és a kikevert túrókrémmel megkenjük. Apróra vagdalt ananászt teszünk rá. Rátesszük a következő lapot, és megismételjük az előzőeket a 2. és 3. lappal is. Mikor kész, hűtőbe tesszük. A tortának egy napig hűtőben kell állnia!

Mézes gyümölcssaláta

Összekeverünk egy félkilós doboznyi leszűrt darabolt ananászt két narancs meg egy kis grapefruit kis kockára vágott belével, és belereszeljük az egyik narancs sárga héját. (Ha van, belevághatunk karikákra két megtisztított banánt is). Simára keverünk két nagy evőkanál mézet egy citrom levével, és ezzel ízesítjük a gyümölcssalátát. (Ha bővebb lével szeretjük. megöntözhetjük még kevés ananászlével is.) Végül közékeverünk öt deka diót, és néhány órára jégbe hűtjük.

Harrach Orsolya