Mindenhez mustárt?

Mindenhez tálalj mustárt! A 17. században, amikor ez a mondás divatba jött, még valódi mustárra gondoltak. Ez ugyanis elődeinknél olyan költséges és keresett volt, hogy az a vendéglátó, aki megtehette, minden ételhez kérdés nélkül adott belőle – függetlenül attól, hogy a mustár illett-e a recepthez vagy nem.

MustárKészítsük magunk a mustárt

Manapság a mustárt fűszerként használjuk. Azonban nemcsak meghatározott ételekhez egészséges, külső használatra is gyógyító hatásúnak ítélték, már a legrégebbi kultúrákban is. A nálunk leginkább elterjedt mustárkrém elkészítéséhez a fehér, barna vagy fekete mustárt használják. Minél sötétebb, annál csípősebb az íze. Aki maga akar készíteni, az egyszerűség kedvéért induljon ki a mustárlisztből.

Mustár: sokféleképpen egészséges

A mustárolaj és a sinalbin felelősek a fehér illetve a singrin a barna és fekete mustár csí-pősségéért. Ez azonban csak az előállítás során keletkezik, víz hozzáadására. A csípős íz növeli az étvágyat, és elősegíti az emésztést, ami miatt a mustár igen ajánlott zsíros éte-lekhez. Kalóriatartalma fajtától függően különböző. A fekete változatnak kisebb a kalória-tartalma. Aki az egészséges fogyás érdekében maga akar mustárt készíteni, gyakran az-zal a problémával találkozik, hogy a reformkonyhában csak fehér mustármag található.

Ezen túlmenően, a mustár gyulladásátló és antibiotikus hatású. Szabályozza a vérnyo-mást; a mustárfürdő sikeres a nátha leküzdésében, főleg azért, mert izzaszt, és erős vérkeringést javító hatása van. Bronchitis ellen segít a mustárliszt, reuma, vagy hasonló panaszok esetén pedig a gyógyszertárban kapható mustártapasz.

Finom és egészséges: mustárreceptek

Aki mustárreceptet akar kipróbálni, minden további nélkül talál késztermékeket a szu-permarketekben. De mustárt saját kezűleg készíteni szintén megéri, hiszen így sokkal aromásabb. A hozzávalók mustármag, víz, ecet, só és cukor. Recept szerint keverjük össze.

A mustárt már régóta nem csak Hot Dog-hoz vagy zsíros húsokhoz eszik. A mustárszósz alkalmas minden halételhez. Akinek ízlik az édes mustárszósz, kipróbálhatja mézzel ke-verve is. Az olívaolajból, fehér borecetből, mézből, finomra vágott petrezselyemből, zöld-ségleves-porból, valamint borsból (és természetesen közepesen erős mustárból) álló mustáros öntet nemcsak salátaöntetként kiváló, hanem remekül megy a tofu-steakhez is. De nem csak a mustáros öntet és mártás remek választás. Próbálja ki a következő mus-táros receptet is.

Mustáros tojás

  • Fél tubus közepesen csípős mustár
  • Nyolc tojás
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 5 dl zöldségleves
  • só, bors
  • burgonya

A meghámozott burgonyát szokás szerint főzzük. Vele párhuzamosan 6 tojást keményre főzünk (kb. 8 perc) majd a tojást hideg vízzel hűtjük. Egy tálban a vajat felolvasztjuk, aztán hozzáadjuk a lisztet és a mustárt. Ezt követően részletekben zöldséglevest öntünk hozzá. Most a mustárszószt alacsony hőmérsékleten főzzük, mindaddig, míg eléri a kívánt krémszerűségét. Végül sóval és borssal ízesítjük. A meghámozott tojásokat belehelyezzük a mustárszószba és rövid ideig felfőzzük. A mustáros tojást burgonyával tálaljuk.

(Forrás: Senf, németből fordította: Koncz László)