Migrén ellen botox?

Egy a Granadai Egyetemen készült tanulmány szerint heti egy botulinum toxin (közismert nevén: botox) injekcióval egyes esetekben hatékonyan csökkenthető a migrének száma.

MigrénAngliában már jóváhagyták a botox-kezelést azok számára, akik krónikus migrénben szenvednek, azaz havonta legalább tizenöt napon át fáj a fejük, amelyből legalább nyolcszor migrénes rohamuk is van.

Jelenleg legalább százféle fejfájás létezik, amelyek közül a migrén a népesség 10-12 százalékát érinti, és nők között háromszor olyan gyakori, mint a férfiaknál. Sokak számára megnehezíti a hétköznapokat, a munkába járást, így évi több mint kétmilliárd font költséget jelent Anglia gazdasága számára. Az intenzív fejfájás mellett gyakran látászavarral, a fényre való érzékenységgel is együtt jár a migrén, és akár három napig is eltarthat.

Az eddigi gyógyszerek nem mindenki számára mutatkoztak hatékonynak, és gyakran kellemetlen mellékhatásokkal jártak. Juan Miguel Garcia Leiva – a Granadai Egyetem Idegtudományi Intézetének kutatója – kifejtette, hogy ez a kezelés ezután sem lesz az első választandó kezelés a migrénben szenvedőknél, csak krónikus migrén esetén lehet alkalmazni és csak olyan betegeknél, akiknél az egyéb kezelések gyenge eredményt hoztak vagy éppen teljesen eredménytelenek voltak.

(Forrás: medipress.hu)