A 10 legveszélyesebb szépségcsapda

Minden nő használ néha apró trükköket, hogy a szeme nagyobbnak, az ajka teltebbnek, a haja csillogóbbnak tűnjön. Azt talán kevesebben tudják, hogy némelyik trükk könnyen félresikerülhet. Megmutatjuk a tíz leggyakoribb szépségcsapdát és azt, hogyan lehet elkerülni a bakikat.

1. csapda: hajpótlások

A hosszú, dús haj sok nő álma. Ez azonban hamar rémálommá válik, amikor a haj összecsomósodik, hullani kezd, vagy begyullad a fejbőr. A mesterséges hajpótlás ugyanis pontosan ezt okozhatja, ha az ember takarékoskodik. Az olcsó hajpótlás többnyire szilikonból készül – és ez nemcsak természetellenes, hanem allergiás reakciókhoz is vezethet. Emellett a műanyag haj nem festhető és nem kezelhető hajsütő vassal sem. De még a természetes hajpótlással is gyakran pórul járhatunk. A módszertől függően a hajpótlást vagy a hajhoz hegesztik, odacsomózzák, vagy ultrahanggal kezelik. Minden esetben csomósodási helyek keletkeznek a hajon, melyek a haj növekedése során láthatóvá válnak.

Ennek ellenére a nők többnyire a vékony, gyenge hajpótlás mellett döntenek. Erős szálú hajpótlás esetén a műhaj szokatlan súlya annyira húzza a hajhagymákat, hogy feszültség okozta fejfájás is felléphet, vagy a haj teljesen kihullik. Ilyen esetben a műhajpótlásokat gyakran fájdalmas eljárással lehet csak eltávolítani. Ami ilyenkor marad, többnyire vékony, érzékeny haj – és nagy lyuk a pénztárcánkon. Aki feltétlenül valódi hajpótlást akar, annak profi kezelést kell megrendelnie. Ennek az ára ugyan jelentős, de természetesebb és tartósabb eredménnyel kecsegtet. Tehát jobb inkább mélyen zsebbe nyúlni és hosszú távú eredményt elérni, mint nem kevés összeget fizetni egy kontárnak, és két hét múlva megint rövid, tört hajszálakkal járni-kelni.Ne fessünk vámpírt!

2. csapda: ajakrúzs a fogakon

Csak egy dolog van, ami zavarba ejtőbb a fogak között látható spenótnál: az ajakrúzs a fogakon. Az ilyen baklövés rendszerint akkor történik, amikor a nő különösen jól akar kinézni, pl. romantikus találkán vagy fontos üzleti vacsorán. Ilyen alkalmakra aztán mélyebbre nyúlnak a sminktáskában, és élénk piros színnel adnak hangsúlyt ajkuknak. Ám ez visszafelé sülhet el, ugyanis akkor, ha az ajakrúzs a fogakon is látszik, a nő úgy néz ki minden mosolynál, mintha egy véres bokszpárbajon lenne túl. Az ilyen kínos szituáció elkerülése végett már az ajakrúzs felvitelénél követnie kell néhány szabályt.

Mindenekelőtt vigyen fel a szájra szőlőzsírt, hogy az ajkaknak elegendő nedvességet adjon. A profik egy kis folyékony makeup-ot tesznek az ajkakra, hogy az utána felvivendő rúzs tartósabb legyen, és hogy a kis barázdákat feltöltse. Annak érdekében, hogy a szín kizárólag az ajkakon maradjon meg, az ajakrúzsnál egy árnyalattal sötétebb kontúrceruzát kell használni. Csak ekkor jön az ajakrúzs. Fogjon aztán egy papír zsebkendőt az ajkak közé, és préselje össze azokat. Így a felesleges rúzs a kendőre kerül – és nem a fogakra. Végül szájfényt kell használni, és a nagy fellépés sikeres lesz.

3. csapda: a szemöldökformálás

A szem, az orr és az ajak formáját és nagyságára alig tudjuk befolyásolni, a szép arc megformálásához a szemöldök könnyen alakítható. A rosszul szedett szemöldök azonban tönkreteheti a csinos arcot. Ezért kell mind a férfiaknak, mind a nőknek arra ügyelni, hogy se vastag, se túl vékony szemöldökük ne legyen. Nem könnyű megtalálni a helyes szemöldökformát, mert nemcsak az arc egyéni alakja befolyásolja, hanem köti a divat kényszere is. Mialatt a 90-es években még a milliméter vastag vonal, vagy a teljesen borotvált és utánafestett szemöldök volt a trend, az utóbbi években inkább a természetes szemöldök az elfogadott. A férfiaknál ezért elegendő többnyire csak az orr feletti zavaró szőrzetet eltávolítani. Ebben segít a klasszikus ceruzateszt: csak egy normál ceruzát kell függőlegesen az orrcimpa mellett tartani, úgy, hogy a vége a szemöldökig érjen. Minden, az orr és a ceruza közti szőrszálat el kell távolítani. Ehhez legjobb egy szemöldökcsipesz, hiszen a borotvahasználat esetén a szőrszál ismét kinő. A nők is használhatják ezt a ceruza-szabályt, de ha szükséges, a szemöldökív alatt is el kell távolítani az ott lévő szőrszálakat. Az archoz illő optimális forma megtalálásában először a kozmetikus segíthet. Ezután már saját magunk is egyszerűen eltávolíthatjuk a szükségtelen szőrszálakat. Alapvetően érvényes: a szemöldök íve mintegy ¾ részt emelkedik és ¼ részt süllyed. A szőrszálat tövestől kell kitépni. A fájldalomra különösen érzékenyek a szemöldököt jégkockával hűthetik. A szőreltávolítás után egy ecsettel vagy kis kefével fésüljük formára a szemöldököt.Szempilla, szemöldök

4. csapda: rövid szempillák

Rendszeres hajvágással a haj gyorsabban nő – mondják. Noha ezt a hiedelmet már rég megcáfolták, még mindig makacsul tartja magát. Ez alapvetően nem probléma, egy gyors új frizura nemcsak az önbizalmat növeli, hanem a hosszú haj utáni vágyat is hamar elfeledteti. Problematikussá akkor válik, ha ezt a bölcsességet más testszőrzetre is átviszik, például a szempillákra. Aki ugyanis ezeket rendszeresen megrövidíti, és azt reméli, hogy majd gyorsabban nőni fog, keserűen csalódik. A hajjal ellentétben ugyanis a szempilla különösen lassan nő, 100 nap alatt 6-12 millimétert, aztán kihullik. A levágás nem hoz eredményt, végül is a hajhagymákat nem érdekli, mi történik a szempilla végén. Aki tehát megrövidíti a szempilláit, jó fél évig úgy kell élnie – míg végül azok kihullnak, és új szempillák nőnek. A szempilla pedig fontos védelem a szemnek, felfogja a verejtéket, a port. Aki tehát megrövidíti, ezzel sem a szépségnek, sem az egészségnek nem használ.

5. csapda: a körmök, mint a pergamen

A műköröm viselése ízlés dolga. Ritkán tűnik természetesnek és elegánsnak, inkább mű és olcsó dolognak. Drága, időigényes és felrakása körülményes. És mégis, a nők milliói viselnek ragasztott műkörmöt. Valamivel természetesebb, de nem sokkal jobb a gél változat. Ehhez a körömstúdióban akrilgélt visznek fel a körömre és UV-fénnyel megkeményítik. Különösen a törékeny és vékony körömmel rendelkező nők folyamodnak az ilyen segítséghez, hogy kezüknek ápolt külsőt kölcsönözzenek. Ez azonban gyakran téves következtetés, ugyanis, amíg a köröm kifelé csinosnak és egészségesnek tűnik, a plasztikfedél alatt elsatnyul a valódi köröm.

Levegő nélkül a kreatin nem keményedik meg a körmön, és ezért a gél- vagy a műköröm eltávolítása után az vékony és érzékeny lesz. Csak 4-5 hónap múlva heveri ki az eljárást és kerül ismét eredeti állapotába. Azoknak a nők, akik éveken át gél- vagy műanyag körmöt viseltek, a körmei pergamenszerűvé válnak, igen gyorsan törnek, és gyulladásra, valamint fertőzésre hajlamosak. Mivel a műkörmöt mindig a körömstúdióban kell feltetetni, fennáll a veszélye a körömgomba-fertőzésnek. Különösen hosszú műköröm esetén pedig az is előfordulhat, hogy a köröm véletlenül beakad valamibe, és az alatta lévő valódi körömmel együtt leszakad.30 év múlva milyen lesz?

6. csapda: piercing

A piercingviselés trendje szerencsére lassan alábbhagy, bár a fiatalok körében még mindig nagy népszerűségnek örvend az ékszerviselés az orrban, hasban, nyelvben vagy szemöldökben. Azt, hogy a szúrás gyakran pokolian fáj, és utána még be is gyulladhat a seb, sokan nem veszik figyelembe. A fülkarikával szemben a testpiercingeket nem lövik be, hanem egy hosszú tűvel és egy kanüllel áthúzzák a bőrön. Ez az eljárás – a fájdalom mellett – veszélyes is. Ha a piercing behelyezését végző személy nem profi, megtörténhet, hogy fontos idegszálak sérülnek. Ezen kívül a kezelés fontos akupunktúrás pontokat is megsérthet. Ha a kezelő nem higiénikusan dolgozik (kesztyűviselet, fertőtlenítőszerek), a fertőzés veszélye is fenyeget (vérmérgezés, HIV- vagy hepatitisz fertőzés).

Az olcsó ékszerek allergiát is kiválthatnak. A kifogástalan stúdiók esetén is fennáll a duzzanat, gyulladás és hegesedés veszélye. Magától értetődően a piercing nem más, mint idegen test a nyitott sebben. Természetes reakció, hogy a szervezet megkísérli kilökni a betolakodót és bezárni a sebet. Ez gyakran gennyképződéssel és bevérzésekkel jár együtt.

7. csapda: a tetoválás „elírása”

A tetoválás-katasztrófa talán legismertebb példája David Beckham, aki Viktória nevű felesége nevét hindi nyelven akarta a karjára tetováltatni. A tetováló láthatóan nem ismerve a nyelvet, a név végére még egy H betűt is írt. A tetováláshiba eredményét egy életen át viselni kell. A lézeres eltávolítás majdnem fájdalmasabb, mint maga a tetoválás.Van, akinek tetszik...

8. csapda: az önbarnítónak köszönhető zebrakinézet

Egyértelmű, hogy a napbarnított bőr jobban néz ki, mint a téli sápadtság. Nem titok az sem, hogy ezért nem kell feltétlenül szabadságra vagy szoláriumba menni. Azt a tényt, hogy az önbarnítóval valami nem sikerült, sokan csak akkor veszik észre, ha narancsszínű csíkokkal a karon, vagy természetellenes fehér nyakkal jelennek meg a partin. Az ilyen barnító-katasztrófa elkerülése érdekében van néhány tipp, melyeket a kezdő barnítóknak feltétlenül figyelembe kell venni: zuhanyozzon kiadósan az önbarnítás előtt, és használjon bőrradírt, ez eltávolítja az elhalt hámsejteket, amelyek ronda narancsszínt vehetnek fel. Ezután szárítsuk meg a bőrt, a könyököt, a térdet és a hajtövet kenjük be zsíros krémmel.

A kezdők próbálkozzanak önbarnító-kendőkkel, ezek ugyanis olcsók és egyszerűen kezelhetők. A krémeknél, zselénél és spraynél ügyelni kell az önbarnító nagyon alapos és egyenletes felkenésére. Ne hagyjon ki egyetlen kis helyet se, és ne kenjen fel vastag réteget a barnítókrémből! A haj tövét v,égül mossuk meg alaposan szappannal, ugyanez érvényes a körmökre is. Egy negyedórát várni kell az öltözködéssel, amíg a krém teljesen beivódik. Legjobb, ha a barnítókrémet este használja, lefekvés előtt. Ilyen esetben reggel lezuhanyozhatja a kellemetlen szagot, és így a következő partin teljes lesz a siker.

9. csapda: tartós smink és a melléfogás

A reggeli időnyerés érdekében, és hogy frissen sminkeltnek látsszon, egyre több nő vet be néhány trükköt. Viszonylag ártalmatlanok azok a veszélyek, melyek a szempilla- és szemöldökfestésnél keletkezhetnek. Veszélyesebb lehet azonban az ajak és a szemöldök tetoválása, mert ehhez elengedhetetlen a profi szakember. Ha a kozmetikusnak nem nyugodt a keze, akkor egy kis elmozdulás már tartós ferde szájat vagy szemet okozhat. A kontúrceruzától eltérően az ilyen kontármunkát nem lehet egyszerűen kozmetikai kendővel eltávolítani. Kellemetlenné válik az is, ha a tetováló rossz színt választ, a szemöldöknél eltéveszti a formát, ami így egyáltalán nem illik az archoz – és akkor nem szóltunk még a szúráskor keletkező fájdalmakról.

Jól gondolja meg a döntést! Ha egy napon majd nem tetszenek a sötét vonalak, nehéz lesz megszabadulni ezektől. A pigmentáció ugyan elhalványul, normál esetben 5 év múlva, de a fekete sáv a szemek körül még sokáig megmarad. A tetovált szem és ajak ugyanis nem távolítható el – legfeljebb annak a lehetősége van meg, hogy bőrszínnel fölé tetováltassunk. Ez azonban bonyolult és drága. Gondolja meg tehát jól előre, hogy megéri-e a fájdalmat, pénzt és a veszélyt, hogy reggelenként a fürdőszobában néhány perc időt nyer. Ha mégis e mellett dönt, fontos, hogy jó kezekbe kerüljön. Ügyeljen arra, hogy a kozmetikai stúdió tiszta és higiénikus legyen, és a kezelést szakszemélyzet végezze.

10. csapda: fodrászkatasztrófa

A fodrászat felkeresésekor támasztott igények: barátságos üdvözlés, a vendég óhajainak meghallgatása, megvitatása, lazító fejmasszázs, kellemes csevegés, és utána az üzletet fantasztikus hollywoodi hajjal hagyhatjuk el. A valóságban a látogatás egészen másként folyik. Akár elrontott tartós hullám, narancsszínű hajtincs, egy elrontott pónifrizura vagy csak egy nem túl hízelgő hajkorona – ki nem hagyta még el a fodrászatot könnyes szemmel? Az ilyen balesetek elkerülése végett célszerű néhány egyszerű tippet követni. Gondolja meg először, hogy melyik fodrászt szeretné. Ha büszke hosszú hajára, semmi esetre se hagyja magát bubifrizurára rábeszélni. Csak ha teljes átalakítást akar, akkor vegye fontolóra az ilyen lépést, ehhez azonban kérjen részletes tanácsot.

Sok fodrászszalon kínál már olyan szoftvert, amelynek segítségével különböző frizurákat próbálhat ki egy fotó segítségével. Ha már van elképzelése meghatározott frizuráról és színről, vigyen magával egy modellfotót a kívánt fazonnal, hogy a fodrásznál ne lehessen szó félreértésről. Általában ügyeljen arra, hogy ne a legolcsóbb megoldást válassza, hanem pl. olyat, amit barátai, barátnői ajánlanak. Már belépéskor jól kell magát éreznie. Ha a légkör barátságtalan vagy hektikus, forduljon sarkon, mielőtt még nem késő. Ha viszont bizalommal van a fodrász iránt, maradjon folyamatosan nála.

(Forrás: http://www.gesundheit.de/wellness/koerperpflege/schoenheitsideal/beauty-fallen, németből fordította: Koncz László)