Ikerterhesség a hosszú élet titka?

Aki ikreket szül, tovább élhet? Lehet, legalábbis régebben így volt – ezt állítja egy utahi kutatás. Eszerint azok az anyák, akik természetes úton fogantak meg és ikreknek adtak életet, hosszabb ideig és egészségesebben éltek.

Egy gyermek felnevelése is egész napos odafigyelést, törődést igényel, hát még kettőé! Azt gondolnánk, hogy egy anyának dupla annyi aggodalommal jár egy ikerpár gondozása, mintha csak egy gyermekre kellene odafigyelnie. A legújabb kutatások azonban megcáfolták ezeket a feltételezéseket: egy utahi vizsgálat szerint ugyanis azok az anyák, akik ikreknek adtak életet, hosszabb és egészségesebb élet elé néztek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a hosszú élet titka a dupla gyermekáldás, jóval inkább azt, hogy az egészséges nők körében gyakrabban fordult elő ikerterhesség.

Shamen Robson és Ken Smith, az Utah Egyetem munkatársai összesen 58 000, 1807 és 1899 között született nőt vettek górcső alá, akik több mint ötven évig éltek és férjük is elmúlt ötven éves. Mivel ebben az időszakban még nem volt lehetőség mesterséges megtermékenyítésre, ezért a kutatók biztosan állíthatják, hogy a vizsgálatban szereplő nők természetes úton estek teherbe, és közülük 4603-an ikreknek adtak életet.Minél több, annál jobb...

Hosszabb élet?

A kutatók természetesen nem azt állítják, hogy a hosszú élet titka az ikerterhesség, de az biztos, hogy a vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy az ikreket szülő anyák a menopauza után tovább éltek, mint azok a nők, akiknek csak egy gyermekük született a várandósság után. Az 1870 előtt született, ikreket szülő anyák körében 7,6 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány, mint a többi nő esettében.

A kutatásból egyébként azt is kiderült, hogy az ikreket szülő nők életében két terhesség között általában két héttel kevesebb idő telt el, mint a többi nő életében. Bár ez a különbség nem számottevő, Robson és Smith szerint a rövidebb időszak is csak azt mutatja, hogy az ikreket szülő anyák jobb egészségi állapotnak, kondíciónak örvendtek.

Robson és Smith leszögezi, hogy ez a vizsgálat, kutatás ma nem hozna releváns eredményt, hiszen a mai világban nagyon sok nő mesterséges megtermékenyítés következtében ad életet ikreknek, nem pedig természetes úton. Így tehát ma nem vonható le következtetés az anyák egészségi állapota és az ikerterhesség között.

(Forrás: madonna.oe24.at, németből fordította: T. B.)