Depressziós férfiak

A depresszióban szenvedők nagy része nő, a férfiakról sokszor nem is feltételezzük a melankóliát. Pedig az erősebbik nem képviselői is ugyanúgy szenvednek, csak nem beszélnek róla. Depresszióra, rossz kedvre inkább a nők hajlamosak. A férfiak a legtöbb esetben megrázzák magukat, elmennek a haverokkal sörözni, nem is nagyon beszélnek a problémáikról. Első ránézésre úgy tűnik, hogy minden rendben van velük, pedig sokszor súlyos depresszióval, mély melankóliával küzdenek.

Nehezen felismerhető

Néhány éve kezdtek el a kutatók foglalkozni azzal, vajon mi lehet az oka annak, hogy a nők körében kétszer-háromszor többen szenvednek depresszióban, az öngyilkosságot elkövetők között mégis nagyobb arányban vannak férfiak. Mathias Berger, a Freiburgi Egyetem professzora szerint ez azért van, mert a háziorvosok a depressziós férfiak húsz százalékánál ismerik csak fel a tüneteket, míg a nők esetében ez az arány negyven százalék.

A férfiak gyakran titkolják problémáikat, mert úgy gondolják, hogy minden esetben erősnek és keménynek kell lenniük, a depressziót pedig egyértelműen a gyengeség jelének tartják. Éppen ezért nagyon nehéz felismerni, ha egy férfinek gondjai vannak – ilyenkor fontos, hogy a környezetében élők odafigyeljenek és felismerjék a tüneteket.A baba őt is megviseli

Mi az oka?

Míg a nők feladata elsősorban az, hogy összetartsák a családot és gondoskodjanak mindenkiről, addig a férfinak helyt kell állnia családfenntartóként a munkahelyen és apaként a családban is. Sokan szenvednek ettől a nyomástól, valamint a dolgos hétköznapok monotonitásától is. Az állandó stressz és a folyamatos fáradtság könnyen vezethet depresszióhoz.

Bármilyen meglepő is, a legújabb brit kutatások szerint minden tizedik férfinál jelentkeznek depressziós tünetek a gyerek születése előtt vagy után. A nőkhöz hasonlóan ugyanis az erősebbik nem képviselői is megküzdenek azokkal a változásokkal, amelyeket egy csecsemő hoz a család életébe. A megnövekedett felelősség, az alváshiány és a hormonok ugyanúgy jelen vannak a férfiaknál, mint ahogy a nőknél.

Mi a megoldás?

Bármilyen nehéz is egy férfival megértetni, már a depresszió korai szakaszában érdemes segítséget kérni. Fordítsunk párunkra vagy családtagunkra több időt, próbáljuk meg megérteni és végighallgatni a problémáit. Ha pedig már mi magunk nem tudunk megfelelően segíteni, akkor forduljunk szakemberhez.

(Forrás: oe24.at, németből fordította: Sophie)