Számolásra születni kell

Azoknak, akiket összekevernek a számok és könnyen elvesznek a törtek vagy a halmazok világában, rossz hír, hogy a matematikai készség már születésünkkor elrendeltetett. Vagy megvan bennünk vagy nincs, tehát ha eddig egy másodfokú egyenlet megoldása is problémát okozott, nagy valószínűséggel évek múlva sem fogunk deriválni vagy algoritmusokat megoldani. A legújabb kutatások szerint a matematikai készség már születéskor eldől: vagy megvan valakiben, vagy nincs.

A kutatás

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pszichológusa, Melissa Libertus és kollégái olyan három- és ötéves kor közötti gyermekek matematikai készségét vizsgálták, akik még nem iskolaérettek, tehát még sosem vettek részt matematikai oktatáson. Az előképzettség hiánya nagyon fontos szempont volt a kísérletben résztvevők kiválasztásánál, hiszen csak így lehet vizsgálni és lemérni, milyen magas szintű a velük született matematikai képességük.

A kutatásban résztvevő gyermekeket először egy monitor elé ültették, ahol kék és sárga pöttyök villantak fel. A kicsiknek meg kellett tippelniük, melyik színű pöttyből láttak többet. Ezután a fiataloknak meg kellett számolniuk, hány tárgyat látnak egy adott oldalon, ki kellett választaniuk két szám közül a nagyobbat, valamint alapvető számolási feladatokat is elvégeztettek velük.Öt, hat...

Melissa Libertus a gyerekek nyelvi képességeit is felmérte a szülők segítségével, akiket arra kért, jelöljék meg egy listán, gyermekük mely szavakat ismeri és használja is. Erre a vizsgálatra és tesztre csak azért volt szükség, mert a korábbi tanulmányok szerint az általános intelligenciával összefügg a számolási és a nyelvi képesség is.

Az eredmény

A vizsgálat jól mutatta, hogy azoknak a gyerekeknek sikerült jobban a matematikai tesztje, akik magasabb pontot értek el a színes pöttyös tippelős feladatban is, ráadásul nyeli képességük is fejlettebb. A kutatás vezetője elmondta, hogy az összefüggés a matematikai és a számolási készség között már korábban is nyilvánvaló volt, de csak most először bizonyították be, hogy ez az összefüggés már a matematikai oktatás megkezdése előtt is fennáll – tehát a nyelvérzékhez hasonlóan ez a készség is velünk született.

(Forrás: nytimes.com, angolból fordította: Sophie)