Tetőtől talpig tavaszi frissesség

A nyár nagy léptekkel közeleg, jön a könnyű ruhák és a rövid ujjú pólók ideje. Az utóbbi hónapok szeles, hideg időjárása azonban hátrahagyta nyomait: a szürke arcszínt és a kiszáradt, pikkelyes bőrt. Legfőbb ideje a szelíd, de intenzív teljes megújulásnak! Az alábbiakban megpróbálunk mindenre kiterjedő tippeket adni, hogy megszépülve várhassuk a nyarat.

Bőrradír

Hámlasszuk az elhalt bőrréteget a lábon és karon. A finom bőrradírszemcsék eltávolítják a száraz hámsejteket és bársonyossá teszik a bőrt. A luffaszivacs serkenti a bőr vérellátását, ezzel pedig a sejtek megújulását is. Tipp: A száraz könyök és térd nagyon erős ledörzsölése.Zuhanyozás közben radírozzunk

A hámlasztás tökéletes előkészítése az intenzív testápolásnak: a testápoló krémek a bőrbarát lipidek révén megszüntetik a tartós szárazságot – még a sípcsonton is. A krémezés közbeni masszázzsal feszessé tehetjük a bőrt azzal, ha gyúrjuk és enyhén csipkedjük. Utána használhatunk önbarnító krémet, amely megadja a sápadt karok, lábak első „egészséges” színét.

Arcmaszkok

Az arcon végzett dörzskúra megszabadít a sápadt, fátyolos arcszíntől. Ehhez ne a bőrradírt használjunk, hanem olyan, érzékeny arcbőrre ajánlott terméket, melynek finomabb koptatórészecskéi vannak, esetleg alkalmazhatunk enzimes hámlasztást is. A gyakran problémás bőrterületeket, mint az orr, az áll és a homlok, puha arckefével lehet „megdolgozni”, ezzel felkészítjük a bőrt a helyreállító krémmaszkhoz. Használjunk például rózsa-, jojoba- vagy mandulaolajat, ezek hidratálják és kisimítják még a száraz ráncokat is. A maszkot vigyük fel bőségesen, hagyjuk, hogy hatását 10 percen át kifejtse, és a maradékot töröljük le papírkendővel.

Akinek zsíros a bőre, készítsen inkább lehúzható maszkot, amely megnyitja az eltömődött pórusokat és eltávolítja a felesleges faggyút. Utána végezzünk mattító kezelést, mely normalizálja a bőr zsírtermelését, gátolja a gyulladást és elősegíti a pattanások gyógyulását.Távolítsuk el az elhalt hámsejteket

Lábápolás

A lábak is hálásak a külön gondozásért – és persze nem mindegy, hogyan festenek majd a szandálban. A bőrbarát fürdősóval végzett lábfürdő megpuhítja a lábfej bőrét úgy, hogy a szaruréteg könnyebben eltávolítható. A durva sarkakat habkővel, láb-bőrradírral, vagy a makacs esetekben a szaruhártya-pengével kell kezelni, a körmöket kis kefével tisztítani. A lábkrémek karmabid- és glicerintartalmúak legyenek. A különösen száraz és repedezett bőr esetében vigyünk fel bőségesen ún. repedést megszüntető krémet. A körmök csillogjanak egy kis lakktól!

Új élet a hajnak

Megújulást jelent a hajnak, ha fodrászhoz megyünk: a haj tönkrement végeit le kell vágatni. A fejbőrre, hajra használt speciális hámlasztó termékek felfrissítik a fejbőrt és eltávolítják a hajformázás maradékát, amit normál samponnal soha nem lehet teljesen kimosni. Utána egy nyugtató kezelés, tápláló masszázs szükséges a nedves hajnak. A pakolást 10 percig állni hagyjuk, utána alaposan leöblítjük.A haj meghálálja az ápolást

Még a fakó, rakoncátlan göndör haj is több fényt kap egy jó pakolástól. Különösen intenzív a hatás, ha a pakolást 15-30 percig törölköző alatt tartjuk, mert a keletkezett hő hatására a hatóanyagok jobban beszívódnak a fejbőrbe. Ha a fejbőr viszket, korpás, tanácsos a fejbőrápolás: a mentát tartalmazó ápolók megnyugtatják a bőrt.

Koffein, mozgás, étkezés

Aki frissen akar indulni a munkába, már a zuhanyozás alatt kezdje a felfrissülést! Váltakozva hideg és meleg vizet használjunk, a vízsugarat körkörösen mozgatva engedjük először a hasra, így aktiváljuk a vérkeringést és elősegítjük az emésztést. A koffeintartalmú krémek dehidratálják a szöveteket és elősegítik a zsír lebontását, és ezáltal feszesítik a bőrt.

Ugyancsak jót tesz persze, ha hetente legalább kétszer úszunk vagy futunk, ha tudatosan zsírszegény és vitamindús étrendet folytatunk, amelyet teakúra egészít ki. A lúgosító teák kiegyenlítik a túlsavasodást, a csalán és az édesgyökér tartalmú gyógynövénykeverékek serkentik a zsírok emésztését. Így felkészülve ápoltan, magabiztosan bújhatunk bele az új tavaszi ruhánkba!

(Németből fordította: Koncz László)