Soma Mamagésa: Tiszta szex

Soma Mamagésa legújabb könyvében saját élményein és tapasztalatain keresztül, leplezetlen őszinteséggel beszél a szexualitásról. Célja természetesen ezúttal sem a „meghökkentés”, hanem a segíteni akarás, ahogy mondja, „az emberek felszabadítása”, hogy ezáltal is közelebb kerüljünk „az elveszített középhez”.

– Tiszta szex. Ha jól sejtem, a „tiszta” jelző itt többféle dologra utal.

– Így van. Egyrészt jelzi, hogy csupa szexuális témáról szól a kötet, (ami persze nagyon tág fogalom), másrészt üzeni, hogy a szexualitás eredendően tiszta, ezért vissza kell helyeznünk az őt megillető, méltó helyre.Soma véleménye, nézetei a szexről

– Milyen kapcsolatban van a könyv korábbi köteteiddel? (Ébresztő I.-II., Nemek igenje, Új egyensúly – Fordulópont a férfi-nő viszonyában)

– Ezúttal is három dolgot gyúrtam össze: az élettapasztalatot, a spirituális szemléletet és a pszichológiát. Ugyanakkor a Tiszta szex sokkal játékosabb, szabadabb a korábbi írásaimnál, a valaha írt legbevállalósabb, legmerészebb könyvem, lényegében a saját életemet raktam ki benne. Persze nem l’art pour l’art módon; azokat a tapasztalásokat gyűjtöttem össze, amelyek – úgy vélem – másoknak is tanulsággal szolgálhatnak. A korábbiakhoz hasonlóan, műfajilag, hangulatilag ez is nagyon sokoldalú; ahogy a kiadóm, Rados Richárd mondta, ez a könyv olyan színes, mint az én személyiségeim. (A bennem lakozó nőszemélyek mind lehetőséget kaptak rá, hogy megszólaljanak: a rendszerező, tudományos Klára, a féktelen Tavasz, a gyermeki Gyöngyibaba, a segítő-gondoskodó Mamagésa, Gondos Muci és a többiek…)

– Mesélj egy kicsit a könyvről! Mi inspirált a megírására?

Ahogy mondtam, a saját, személyes tanulságaim, másrészt az a rengeteg infó, tapasztalat, amit pszichológusként, életmód-tanácsadóként szereztem. Hat és félévig voltam a Nők Lapja Café tanácsadója, és ezalatt mintegy 4000 levelet válaszoltam meg. A másik fórum, ahol találkozom a nők problémáival, az életmódtáborok és lelki wellnessek, ahol a csoporttagok a legféltettebb, legfájdalmasabb titkaikat, nehézségeiket osztják meg velem. Az elmúlt 3 évben több mint 500 nő vett részt a táboraimban. Ezek a tapasztalatok is megerősítették azt a gondolatomat, hogy „nagy bajban vagyunk”, és meg kell találnunk az új kapaszkodókat. Valamennyi írásom ebből a felismerésből született.

Aki eddig olvasta, felszabadítónak nevezte, és valóban ez volt a célom a megírásával. Felszabadítani az embereket az alól a rengeteg – generációk óta egymásra rakódott – gátlás, szexuális jellegű bűntudat, szégyen alól, ami jelen van valamennyiünkben. Ez a könyv nem születhetett volna meg hamarabb, hiszen az anyáink idejében föl sem merülhetett, hogy „egy rendes lány” ilyen témákról beszéljen. Az elmúlt korokban élesen elvált egymástól a két női szerepkör, egy nő vagy tisztességes feleség, családanya volt, vagy rossz lány. Szóba sem jöhetett, hogy az előbbi minőségi szexre vágyjon, ill. hogy ennek a vágyának hangot adjon; az efféle dolgok a rossz lányok privilégiuma maradt. Vagyis voltak a Máriák és a Magdalénák, a két szerep integrálása nem volt elképzelhető. De a vágyak nem tűntek el, még ha nem is lehetett beszélni róluk. Így történt, hogy iszonyú mennyiségű elfojtás, bűntudat keletkezett, és kialakult egy óriási fájdalomtest. Ez az elfojtás természetes módon eredményezte a most tapasztalható másik végletet, a szexualitás árucikké válását és eltárgyiasulását, mint mikor valami sokáig forr, zubog, aztán, egyszer csak hihetetlen erővel kiömlik. Hát ezt történt a közelmúltban, amit – bármilyen negatív állapot is – az emberiségnek meg kellett élnie ahhoz, hogy a két szélsőséget megismerve végre eljusson a középútra. Úgy gondolom, hogy ennek éppen most, a Vízöntő korban, ebben a nagy paradigmaváltásban jött el az ideje, mikor minden átrendeződik körülöttünk. Egyelőre káosz van, az értékrendekben, az emberi kapcsolatokban, mindenki keresi a helyét. Ebben a „keresésben” szeretnék segíteni a mostani könyvemmel is, akárcsak az előzőekkel.

Visszatérve még az időzítésre: az én életemben is most jött el az ideje ennek a könyvnek, mivel most jutottam el arra a pontra, hogy már senkinek nem akarok megfelelni.

– Említenél néhányat a könyv témái közül?

– Amelyek szerintem a legnépszerűbb fejezetek lesznek: A szerető hét csillaga (vagyis miért adunk csillagot a férfiaknak?), aztán A libidó szublimálása (a szexuális energia átalakítása), ami ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget, de sokat foglalkoztam a hűség, hűtlenség, féltékenység problémakörével is. A „péniszológia” fejezetre pedig azt mondta a kiadó, hogy szakirodalom…

Maczkay Zsaklin