Világító betűk, influenza

Szemünk egészsége és látásunk megőrizhető, javítható – állította dr. Bates a XIX. század elején. Az eredeti, általa írt dokumentumok szemelvényeinek hiteles közreadását most először itt, nálunk olvashatják. Szemtréner tanácsadónk, Vén Péter sokszor említi Bates munkásságát, nézzük, mit hasznosíthatunk belőle. A szemtréninget ugyan nem ismeri el a hivatalos orvostudomány, azok azonban, akik visszanyerték az éleslátást, szemük egészségét, mást mondanak…

A Bates-féle látástréningről többször is olvashattak portálunkon, de az eredeti, Bates-féle szövegeket Magyarországon most először itt adjuk közre. Az eredeti szöveget az érthetőség kedvéért rövidítettük. Az alábbi írás a Jobb látás (Better Eyesight) c. havilapban jelent meg. A lap a látásproblémák megelőzéséről és szemüveg nélküli gyógyításáról szólt.

1920. február
A világító betűk

Ha jó a látás, a nagy betűket 6 m-től a 20 cm-ig, vagy még kisebb távolságról is kiválóan kell látni. Sőt, fehérebbnek kell látni a betűk belsejét, a külső vonalán kívüli fehér részt és a kerek betűk nyílásait is, mint a tábla többi fehér részét. Hasonlóan így van ez, ha mikro-betűket olvas a szem. A sorközök, a betűk köze, a betűk nyílásainak fehérsége fehérebb a lap többi fehér részénél, és egy éles, vékony fehér csíkot is látunk közvetlenül a sorok alatt és fölött.Figyeljük a betűket!

Ezek a furcsaságok néha annyira elütően fehérebbek a háttérnél, hogy sok esetben le kell takarni a betűket, hogy meggyőzzük a pácienst, azok nincsenek ott, csak illúziók. A gyengébben látók is látják mindezt, de nem olyan élénken. Amikor megértik, hogy ezek a fehérségek csak képzeletben vannak, már könnyebb odaképzelniük, ahova előzőleg még nem tudták. Ilyenkor még jobb lesz a fehérség, és a látás is javul.

A gyakorlatot úgy valósíthatjuk meg, hogy először csukott szemmel odaképzeljük a jelenséget, majd nyitott szemmel is megtesszük mind a tesztkártyán, mind a mikro betűkkel. Ismételgetve a két változatot észrevesszük, hogy a látás mindig gyorsan javul. Jobb, ha olyan távolságban van a gyakorló szöveg, hogy a legjobban lássuk a tüneményt, vagy olyan messze, ahova a legjobban el tudjuk képzelni azt.

A rövidlátóknak jól fog menni a dolog a közeli szövegen, néha nagyon is éles a tünemény. A közelre rosszul látóknak (olvasószemüvegeseknek) általában nem gond odaképzelni a nem létező fehérséget akkor is, ha éles látásuk csak messzire működik jól.

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)

1920. március
Influenza – gyors gyógyulás

Amikor a szemizmok tökéletesen nyugalmi állapotban vannak, nem csak a szemüveges és más látásproblémák szűnnek meg, hanem az egész szervezet betegségei is rendbe jönnek. Lehetetlen ugyanis csak a szem izmait relaxált állapotban tartani úgy, hogy a test többi izma ne legyen nyugalmi állapotban.Nem csak a látás javul

Amikor megfáztunk vagy influenza gyötör, azok az izmok, melyek kontrollálják a keringést a beteg területen, szintén blokk alá kerülnek, az artériák is feszültség alatt állnak. A szív sem képes a normál mennyiségű vért pumpálni az adott helyre.

Logikus, hogy a vér felgyülemlik a vénákban és pangás, gyulladás keletkezik. Mivel a szemgyakorlatok megnyugtatják a szem izmait, ami visszaállítja az agy központi beállítását, az újra felvett tökéletes látás gyógyítja a megfázást és az influenzát is.

Ha valaki jól tudja gyakorolni a szemeltakarást, az ingázást és a világ akaratlan mozgása is bejön neki – universal swing –, nemcsak azok az izmok lazulnak el, melyek a fénytörési hibákat okozták, hanem azok az artériás kötőszövetek is, amelyek ellenőrzik a szem, az orr, a tüdő, a vese stb. keringését. Az orrfolyás egy varázsütésre eltűnik, és az eldugult orrjárat kitisztul. A fájdalom, a fáradtság a láz, a hidegrázás szintén csökken.

A fenti állítások valódiságát többször demonstráltuk és a szerkesztőség büszke ezekre a felfedezésekre, amelyeket ezennel első ízben hozunk nyilvánosságra. (A korabeli szerkesztő megjegyzése.)

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás