Hogyan legyek boldogabb a nehéz időkben?

Az élet bizonyos pillanataiban nem lehet – vagy legalábbis nagyon nehéz – boldognak lenni. De még ilyenkor is van lehetőség arra, hogy legalább boldogabbak legyünk. Ha egyetlen apró lépést teszünk annak érdekében, hogy bármilyen módon egy kis boldogságot csempésszünk az életünkbe, azzal a boldogság, mint kihívás kezelésének bő tárházát alapozzuk meg. Íme, néhány választható stratégia.

Gondoljuk át, mi mindenért lehetünk hálásak

Amikor a dolgok állása teljesen sötétnek látszik, nehéz hálát érezni. De ha eszünkbe jut, hogy mi az, ami jó az életünkben, az segíthet az élethelyzetünket egy kicsit más megvilágításba helyezni. Előfordulhat, hogy például a munkahelyünkön csupa negatív dologgal szembesülünk, ami már teljesen elcsüggeszt. Vegyük ilyenkor észre, hogy a családunknak viszont minden tagja egészséges, ami pótolhatatlan öröm. Lehet, hogy ez a tanács már elcsépeltnek tűnik, de valóban működik. Érdemes kipróbálni.Gyakoroljuk a boldogságot

Viseljük gondját a testünknek

Amikor rossz kedvünk van, hajlamosak vagyunk sokáig az ágyban heverni és csokoládéval tömni magunkat – hosszú távon aztán ettől csak még rosszabbul érezzük magunkat. Nagy a kísértés, hogy elhanyagoljuk magunkat, de végül a teljes elhasználódás következik be. Menjünk ki a szabadba, sétáljunk 20 percet, töltődjünk fel energiával, és a stressz máris csökken. Ne várjuk meg, amíg már túlságosan éhesek vagyunk. Aludjunk eleget. Ha fáj valamink, tegyünk valamit ellene.

Csináljunk valami vidámat

Szakítsuk ki magunkat ideiglenesen a stresszből, és töltsük fel a belső akkumulátorainkat valami élvezetes elfoglaltsággal. Egy vidám film hatásos módszer a kellemes kikapcsolódásra, a kedvenc zenénk hallgatása pedig a hangulatunk javításának leggyorsabb módja. Az ilyen kis „kitérők” még a legnehezebb helyzetben is fontosak, és rengeteget számítanak. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne olyasmivel „kezeljük” magunkat, amitől (esetleg utólag) rossz érzésünk lesz – ne gyújtsunk rá újból, ha már leszoktunk a cigarettáról, ne igyuk le magunkat stb. Legyünk inkább kreatívak az ötletelésben. Vegyük például ismét kézbe gyermekkorunk kedvenc meséit.

Lépjünk a tettek mezejére

Ha rossz helyzetben vagyunk, tegyünk lépéseket a változtatás érdekében. Ha gondunk van a főnökünkkel, nézzünk körül az álláspiacon, vagy gondoljuk át, mit tudnánk változtatni a hozzáállásunkon. Hogyan tudnánk kevesebb figyelmet szentelni a főnöknek? Kérdezzük meg magunktól: „Mi is a valódi probléma?” Gyakori eset, hogy ha rájövünk a tényleges problémára, a lehetséges megoldás magától felbukkan.Látszat vagy valóság?

Keressük az értelmét

Formáljuk át az eseményt, hogy a negatívumok mellett a pozitív oldala is színre lépjen. Lehet, hogy pont az elbocsátás adja meg a lökést, hogy elköltözzünk egy másik városba, ahova mindig is vágytunk. Egy betegség megerősítheti a kapcsolatunkat a családunkkal, egy gyászeset segít meglátni a környezetünkben élők rejtett jó tulajdonságait. Nem kell hálásnak lennünk azért, mert valami rossz történt velünk, de még egy katasztrofális helyzetben is megpróbálhatjuk meglátni annak pozitív következményeit.

Tartsuk a kapcsolatot a családdal és a barátainkkal

A szilárd kapcsolatok adják a boldogság kulcsát, ezért harcoljunk az elszigetelődés ellen. Menjünk emberek közé. Legyenek terveink. Kérjünk segítséget, és ajánljuk fel segítségünket másoknak. Vagy egyszerűen csak csapjunk egy görbe estét, és felejtsük el a gondjainkat egy időre.

Jobbítsunk valamit

Ha valami rosszabbodott az életünkben, próbáljunk meg valami máson javítani. Nem kell, hogy ez valami nagy dolog legyen. Takarítsuk ki a kamrát. Rakjuk rendbe a fényképeket. Gereblyézzünk a kertben.

Bánjunk úgy az emberekkel, ahogy szeretnénk, hogy ők bánjanak velünk

Ha azt szeretnénk, hogy segítsenek nekünk állást találni, nézzünk körül, kinek tudnánk mi ajánlani valamit. Ha fahordáshoz van szükségünk segítségre, ajánljuk fel, hogy segítünk a nagytakarításban. Ha nem jut eszünkbe, mit segíthetnénk egy ismerősünknek, segítsünk valami általánosabb módon. Adjunk vért! Jelentkezzünk ebédosztásra a hajléktalanok számára. Amikor nagyon mélyponton vagyunk, nehéz energiát gyűjteni arra, hogy valaki másnak segítsünk, de tegyük meg, és magunk is meglepődünk, mennyivel jobban fogjuk érezni magunkat. Tegyünk valami jót, és jól fogjuk érezni magunkat – ez valóban működik.

(Forrás: happiness-project.com, angolból fordította: Harrach Orsolya)