Megcsalja a partnere? Füleljen!

Milyen hangja van partnerének? Füleljen, fontos lehet! Partnerválasztás előtt állva a nők úgy vélik, minél mélyebb egy férfi hangja, annál valószínűbb, hogy meg fogja csalni őket. Ezzel szemben a férfiak úgy gondolják, hogy a magasabb hangú nők nagyobb valószínűséggel lesznek hűtlenek – állítják a kutatók. Az Evolutionary Pshychology című lapban megjelent tanulmány elsőként vizsgálja a hangmagasság és az észlelt hűtlenség közti összefüggést, és nyújt betekintést az emberi hang fejlődésébe és abba, hogy választunk társat.

„A szexuális stratégia szempontjából úgy találtuk, hogy a férfiak és nők a hangmagasságot használják későbbi elhagyások figyelmeztető jeléül. Minél vonzóbb a hangja – ez nőknél a magasabb, férfiaknál a mélyebb hangot jelenti –, annál nagyobb az esély rá, hogy az illető hűtlen lesz” – mondja Jillian O’Connor, a tanulmány fő szerzője.

Hangok, hormonok játékaA hűtlenség drága dolog az érzelmi megrázkódtatást, anyagiakat és a családi egység lehetséges elvesztését tekintve. A kutatás azonban azt sugallja, hogy az evolúciós fejlődés során kialakult a védelmi mechanizmusunk, és megtanultuk elkerülni azokat a partnereket, akik esetleg hűtlenek lehetnek.

A vizsgálatban részt vevőktől azt kérték, hogy nézzék meg egy férfi és egy női hanggal összekapcsolt filmösszeállítás két változatát, ahol a hangokat elektronikus technikával magasították és mélyítették. Ezután megkérdezték, hogy az egyes párok közül melyik az a narrátor, aki nagyobb eséllyel csalja meg szexuális téren romantikus partnerét.

A hangmagasság valószínűleg azért befolyásolja a megcsalás érzetét, mert kapcsolat van a hangmagasság, a hormonok és a hűtlenség között. A nagyobb tesztoszteron szinttel rendelkező férfiak hangja mélyebb, és azok a nők, akiknek magasabb az ösztrogén szintje, magasabb hangúak is. Ezeknek a hormonoknak a magas szintje házasságtörő magatartással társulhat, és a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az emberek valahogy tudatában vannak ennek a kapcsolatnak, és alkalmazzák a romantikus partnerek keresése során.

(Forrás: sciencedaily.com, angolból fordította: H. Orsolya)