Öt perc takarítás – kis dolgok nagy hatásfokkal

A legtöbben szeretjük rendben tartani a lakást, és egyre többen vannak, akik egy-egy nagytakarítás helyett inkább a folyamatosan, apródonként elvégzett munkát részesítik előnyben. Vagy részesítenék – mert sokan csak panaszkodnak, hogy nincs elég idejük az otthonuk ápolására. A baj az, hogy minél több sarok kiált takarításért vagy rendrakásért, annál kilátástalanabbnak tűnik a vállalkozás. Íme, az 5 perces sorozat jó közérzetünk növelésére. Maximális hatás kis ráfordítással.

Takarítás

– 5 perc a jobb kilátásért: Tisztítsa meg a délre néző ablakot, amelyet a legjobban ér a nap.
– 5 perc a tisztább felületért: Törölje le az ujjlenyomatokat és kifreccsent foltokat a konyhaszekrények és a hűtő felületéről. Elég hozzá egy nedves papírtörlő, egyik csücskében egy kevés mosogatószerrel. Az erősebb szennyeződést ezzel a csücsökkel dörzsölje meg, majd törölje át a nedves törlővel.
– 5 perc a kilincsekért: Menjen végig a lakáson egy nedves ronggyal (az egyik csücskében egy kis mosogatószerrel), és töröljön át minden ajtó- és ablakkilincset. Valószínűleg még a villanykapcsolókra is marad ideje.
– 5 perc az örömteli hazatérésért: Mossa le kívülről a bejárati ajtót, és rázza vagy porszívózza ki a lábtörlőt.
– 5 perc a kellemes estéért: Porszívózza ki a díványt és rázza fel a díványpárnákat. Ha a családban szokás, hogy a dolgok a díványon landolnak, pakolja el, ami nem oda tartozik.
– 5 perc a könyvekért: Pakoljon ki 1 méternyi könyvespolcot. Törölje át a polcot nedves ronggyal, és – fapolc esetén – száradás után politúrozza. A könyveket ne törölgesse, hanem nyitott ablaknál kettesével ütögesse egymáshoz, majd téma szerint csoportosítva rakja vissza.
– 5 perc a művészetért: Szaladjon végig egy porronggyal az összes képkereten.Egy kicsit ma, egy kicsit holnap

Elmaradások

– 5 perc a jó fellépésért: Nézzen át minden cipőt, nem kell-e cipészhez vinni. Ha még 5 percet rá tud áldozni, fogja az egyik pár cipőt (a kedvencét, a legtöbbet használtat vagy a legelhanyagoltabbat), és tisztítsa meg alaposan.
– 5 perc az üres szennyestartóért: Mossa ki a mosdóban azt a néhány holmit, amely ereszti a színét vagy egyéb okból géppel nem mosható. Ezek a darabok néha az örökkévalóságig is ott maradnak a szennyestartóban, és azt az érzést keltik, hogy soha nem ér a mosás végére.
– 5 perc a szépségért: Vasalja ki a kedvenc blúzait vagy ingeit. Ha nem is nyúl a maradék vasalásra váró halomért, azok látványa már kevésbé fogja zavarni.
– 5 perc a szemét ellen: Ürítsen ki minden papírkosarat és szemetest, még azokat is, amelyek nincsenek tele. Ezzel elejét veszi a bűz vagy akár a penész megjelenésének, és megspórolja magának a használt papír zsebkendőkkel félig telt papírkosarak bosszantó látását a nappaliban és a hálószobában. Bélelje ki a szemetest!

Rendrakás

– 5 perc, ami segít időt megtakarítani: Hajtogassa össze a karosszékben rendetlenül heverő pólókat, pulóvereket. Így a ruhák simák maradnak, nem kell bosszankodnia a rendetlenség miatt, és könnyebben meg is találja a kívánt darabot.
– 5 perc a kiegészítőkért: Tegye el az éjjeli szekrényen heverő bizsukat. Ha az ékszeres doboz már tele van, vegyen elő egy másik dobozt – vagy nézze át az egészet. Tényleg minden darabra szüksége van?
– 5 perc a rendbe tett fürdőszobáért: A tubusokat és üvegcséket lehetőség szerint tartsa a fürdőszobaszekrényben. Nincs elég helye? Amit már egy éve nem használt, dobja ki.
– 5 perc a kritikus helyekért: Vannak a lakásban tipikus helyek (ablakpárkány, konyhapult, hálószoba), ahol mindazok a dolgok halmozódnak, melyeknek máshol nincs igazi helyük. Beszéljenek a családdal az egyik ilyen rendetlen sarokról, keressék meg együtt a dolgok állandó helyét, és mindjárt pakolják is oda.

(Forrás: simplify.de, németből fordította: Harrach Orsolya)