Szépségápolás télen – szépségtippek a mínuszokra

Bár novemberhez képest még mindig enyhe az idő, nem árt már most felkészíteni testünket a mínuszokra. A hideg levegő kiszárítja a bőrt, ami nem csupán kellemetlen, hanem csúnya és fájdalmas is lehet. Az arcunkat általában ápoljuk, krémezzük, de sokan kevesebb gondot fordítanak ajkaikra, kezükre, pedig a jó megjelenés és a komfortérzet alapfeltétele a jól ápolt, teljes test.

Kézápolás

A széltől és a hideg levegőtől kezeink kirepedeznek és kivörösödnek. Akinek nagyon érzékeny a bőre, hiába húz kesztyűt, keze akkor is kiszárad. Amellett, hogy a kivörösödött bőr nem szép látvány, nem is kellemes érzés, éppen ezért nagy gondot kell fordítani télen is a kézápolásra. Ha tehetjük, akkor válasszunk olyan krémeket, amelyek tartalmaznak természetes olajokat, ezek ugyanis extra nedvességgel töltik fel kiszáradt bőrünket.

Így készítsük el otthon a kézápolót:
2 ek joghurtot, 2 ek túrót, 1 tojássárgáját, 1 felvert tojásfehérjét, 1 ek porcukrot és 1 citrom levét keverjük össze, és már kész is a pakolás. Hagyjuk állni pár percig a hozzávalókat, majd kenjük a kezünkre, és 15 perc múlva mossuk le.Télen jobban figyeljünk a bőrünkre

Bőrtisztítás

Nemcsak nyáron, hanem télen is nagyon fontos a megfelelő arctisztítás. Ha tehetjük, minden reggel mossuk meg jó alaposan tiszta vízzel az arcunkat, és ne használjunk semmilyen krémet, arclemosót. Este se feledkezzünk meg a tisztításról: ekkor már bevethetjük kedvenc arctejünket, de kerüljük az alkoholtartalmú készítményeket, mert ezek még inkább bántják a hidegtől amúgy is meg viselt bőrünket.

Így készítsük el otthon arcápolónkat:
Készítsünk arcmaszkot uborkából – garantáltan feltölti bőrünket nedvességgel és puhává varázsolja azt. Keverjünk össze 2 tk túrót, 1 összepürésített uborkát, 1 tk citromlevet, 2 tk olívaolajat és 1 felvert tojásfehérjét, majd hagyjuk állni öt percig. A maszkot kenjük vékonyan az arcunkra, és 15 perc múlva mossuk le.

Ajakápolás

Ajkainkat is megviseli a hideg és a szeles idő. Kiszáradt, kirepedezett szánkat kenjük minden reggel és este zsíros krémekkel vagy ajakbalzsammal. Ha kimegyünk a levegőre, figyeljünk arra, hogy ne nyálazzuk be a szánkat, mert így még inkább és még gyorsabban kirepedezhet, kiszáradhat.

Így készítsük el otthon ajakápolónkat:
Keverjünk össze 10 g mandulaolajat, 10 g jojobaolajat, 10 g méhviaszt, 10 g kakaóvajat és 2 tk levendulaolajat. A hozzávalókat jó alaposan dolgozzuk el, hagyjuk állni tíz percig, majd kenjünk az ajkainkra.

Vörös orr

Bár nagyon örülünk minden napsugárnak a téli, őszi szürkeségben, ne feledjük, hogy a szervezetünk teljesen elszokik tőle. Így ha például síelni megyünk, vagy tudjuk, hogy egész nap levegőn és napon leszünk, akkor ne feledkezzünk el az UV-védelemről sem! Használjunk olyan krémeket, amelyek nemcsak a kiszáradástól, hanem a leégéstől is megvédik bőrünket.

Hajápolás

A hideg a hajunkat is kiszáríthatja, éppen ezért fontos, hogy minden hajmosásnál használjunk ápoló balzsamot is. Arra is figyeljünk, hogy indulás előtt legalább másfél órával mossunk hajat és jó alaposan szárítsuk meg, nehogy megfázzon a fejbőrünk és korpásodni kezdjen.

Így készítsük el otthon hajápolónkat:
Pürésítsünk össze 1 nagy érett banánt és adjunk hozzá egy ek mandulaolajat. Miután kimostuk a sampont a hajunkból, masszírozzuk bele a fejbőrünkbe a pakolást, hagyjuk rajta 15 percig, majd mossuk le.

Plusz 1 tipp: A rendszeres szellőztetéssel is sokat tehetünk azért, hogy bőrünk ne száradjon ki annyira. Télen nagyon keveset vagyunk a szabadban, a legtöbb időt a meleg szobában vagy irodában töltjük – a meleg levegő pedig kiszárítja a bőrt. Éppen ezért fontos, hogy minden órában legalább egyszer, tíz percre végezzünk egy alapos szellőztetést. Nemcsak egészségünkre lesz jó hatással a friss, üde levegő, hanem bőrünkre is!

(Forrás: brigitte.de, németből fordította: Sophie)