Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Bőrápolás bioritmusban

Feltűnt már Önnek, hogy délben sok embernek csillog az orra? Ennek oka bőrünk bioritmusában keresendő. Dél körül javában folyik a faggyútermelés. Teljesen természetes hát, ha ebédszünetben gyorsan tesz egy kis púdert az orrára. Más bőrjelenségek is időfüggők: bőrünk reggelenként és délutánonként kissé száraz – tehát felkelés után ne felejtse el kissé bekrémezni az arcát. Ha ennek ellenére feszül a bőre, tegyen rá délutánonként is némi krémet.

A krémezés azonban csak smink nélküli arcbőrön működik jól. Ha sminkelt arcbőrén szeretné pótolni a nedvességet, használjon termálvíz sprayt: egy apró ásványvíz-sprayfuvallat az arcra, majd óvatosan itassuk fel a felesleget egy kozmetikai kendővel.Mást kíván a bőr délben, mást este

Éjjel pihen a bőrünk is

Belső óránk tartogat még meglepetéseket számunkra. Esténként szeretné még gyorsan epilálni a lábait? Ha ez nem feltétlenül szükséges, inkább hagyja. Este ugyanis legnagyobb a fájdalomérzékenységünk, és az önmagában is kellemetlen szőrtelenítés igazi tortúrává válhat.

Ha egy szabad estén valami olcsó, kellemes pihentető-szépítő extrát szeretne használni, kényeztesse magát egy tápláló maszkkal: ez a tökéletes „jó éjszakát” réteg az arcbőrnek. Miközben Ön alszik, észrevétlenül fontos bőrregenerációs folyamatok zajlanak. És mivel a bőr éjjel áteresztőbb, mint nappal, jobban felveszi a hatóanyagokat. Segítse ezért a szervezet saját kármegelőzését vitaminban gazdag éjszakai krémmel.

Mi tesz még jót a bőrregenerálásnak? Sportoljon napközben, akkor éjszaka a szervezete több növekedési hormont bocsát ki, ami fontos a fiatal sejtek számára. Hormonok nélkül nem történik semmi szervezetünkben: születéstől késő öregkorig befolyásolják testünk funkcióit.

Bőr és haj a hormonok árapályában

A hormonális ciklusoknak sokféle hatásuk van bőrünk állapotára és kinézetére. A pubertásban gyakoriak a pattanások. A jó bőrtisztítás és baktériumellenes, faggyúkiegyenlítő ápolás ilyenkor szinte kötelező. Makacs esetekben, ha bőrgyulladás keletkezik, bőrgyógyászhoz kell menni, hogy a pattanások ne hagyjanak maradandó hegeket.

Ha havi ciklusa rendben van is, átmenetileg jelentkezhetnek a ciklust követő bőrelváltozások. Ezt a nők túlságosan is jól ismerik, hiszen az egyéni menstruációs ciklustól függően a 20. és 28. nap között csökken ösztrogénszintjük, és egy ideig alacsony marad. Ennek közvetlen következményeként a bőr jobban áteresztővé válik, javul a bőr vérkeringése, növekszik a faggyútermelés. Ez pattanások képződéséhez vezethet, de a haj is zsírossá válhat.

Ápolási tipp: mossa haját a problémás napokon semleges samponnal amely nem hidratáló hatású. Legyen kéznél a pattanáshalványító (korrektor) ceruzája is, esetleg szükség lehet rá. A ciklus első felében a bőr inkább száraz, örül tehát egy extra adag nedvességnek.

A bőr és a haj terhesség alatt

Hormonok és haj – speciális téma. Sok nő, akinek terhesség alatt dús haja van, a gyermek megszületése után hajhullással küszködik. Semmi gond, az esetek 98 százalékában ez magától rendbe jön, nem úgy, mint a változás éveiben elvékonyuló haj.

A pattanások, semmi kétség, a pubertáskor velejárói

Masszív mitesszertámadások 35 éves korban? Az ún. késői pattanások egyáltalán nem ritkák. A serdülőkori pattanásokkal szemben a késői variánsokat egyidejűleg száraz, zsírszegény bőr jellemzi: ne használja ezért gyermekei pattanás elleni szereit, hanem azokat, amelyeket kifejezetten felnőttek számára fejlesztettek ki.

A változás éveiben, amikor a természetes ösztrogénszint csökken, a bőr vékonyabb, érzékenyebb és szárazabb lesz. Hamar megfeszül, gondosabb ápolást igényel. Próbálja ki a növényi ösztrogént tartalmazó krémeket és táplálékkiegészítőket. Sok nőnél már néhány hét múlva pozitív változás tapasztalható: a bőr fiatalabbnak tűnik. Így érezheti jól magát minden életciklusában a saját bőrében.

(Németből fordította: Koncz László)