Bőrápolás bioritmusban

Feltűnt már Önnek, hogy délben sok embernek csillog az orra? Ennek oka bőrünk bioritmusában keresendő. Dél körül javában folyik a faggyútermelés. Teljesen természetes hát, ha ebédszünetben gyorsan tesz egy kis púdert az orrára. Más bőrjelenségek is időfüggők: bőrünk reggelenként és délutánonként kissé száraz – tehát felkelés után ne felejtse el kissé bekrémezni az arcát. Ha ennek ellenére feszül a bőre, tegyen rá délutánonként is némi krémet.

A krémezés azonban csak smink nélküli arcbőrön működik jól. Ha sminkelt arcbőrén szeretné pótolni a nedvességet, használjon termálvíz sprayt: egy apró ásványvíz-sprayfuvallat az arcra, majd óvatosan itassuk fel a felesleget egy kozmetikai kendővel.Mást kíván a bőr délben, mást este

Éjjel pihen a bőrünk is

Belső óránk tartogat még meglepetéseket számunkra. Esténként szeretné még gyorsan epilálni a lábait? Ha ez nem feltétlenül szükséges, inkább hagyja. Este ugyanis legnagyobb a fájdalomérzékenységünk, és az önmagában is kellemetlen szőrtelenítés igazi tortúrává válhat.

Ha egy szabad estén valami olcsó, kellemes pihentető-szépítő extrát szeretne használni, kényeztesse magát egy tápláló maszkkal: ez a tökéletes „jó éjszakát” réteg az arcbőrnek. Miközben Ön alszik, észrevétlenül fontos bőrregenerációs folyamatok zajlanak. És mivel a bőr éjjel áteresztőbb, mint nappal, jobban felveszi a hatóanyagokat. Segítse ezért a szervezet saját kármegelőzését vitaminban gazdag éjszakai krémmel.

Mi tesz még jót a bőrregenerálásnak? Sportoljon napközben, akkor éjszaka a szervezete több növekedési hormont bocsát ki, ami fontos a fiatal sejtek számára. Hormonok nélkül nem történik semmi szervezetünkben: születéstől késő öregkorig befolyásolják testünk funkcióit.

Bőr és haj a hormonok árapályában

A hormonális ciklusoknak sokféle hatásuk van bőrünk állapotára és kinézetére. A pubertásban gyakoriak a pattanások. A jó bőrtisztítás és baktériumellenes, faggyúkiegyenlítő ápolás ilyenkor szinte kötelező. Makacs esetekben, ha bőrgyulladás keletkezik, bőrgyógyászhoz kell menni, hogy a pattanások ne hagyjanak maradandó hegeket.

Ha havi ciklusa rendben van is, átmenetileg jelentkezhetnek a ciklust követő bőrelváltozások. Ezt a nők túlságosan is jól ismerik, hiszen az egyéni menstruációs ciklustól függően a 20. és 28. nap között csökken ösztrogénszintjük, és egy ideig alacsony marad. Ennek közvetlen következményeként a bőr jobban áteresztővé válik, javul a bőr vérkeringése, növekszik a faggyútermelés. Ez pattanások képződéséhez vezethet, de a haj is zsírossá válhat.

Ápolási tipp: mossa haját a problémás napokon semleges samponnal amely nem hidratáló hatású. Legyen kéznél a pattanáshalványító (korrektor) ceruzája is, esetleg szükség lehet rá. A ciklus első felében a bőr inkább száraz, örül tehát egy extra adag nedvességnek.

A bőr és a haj terhesség alatt

Hormonok és haj – speciális téma. Sok nő, akinek terhesség alatt dús haja van, a gyermek megszületése után hajhullással küszködik. Semmi gond, az esetek 98 százalékában ez magától rendbe jön, nem úgy, mint a változás éveiben elvékonyuló haj.

A pattanások, semmi kétség, a pubertáskor velejárói

Masszív mitesszertámadások 35 éves korban? Az ún. késői pattanások egyáltalán nem ritkák. A serdülőkori pattanásokkal szemben a késői variánsokat egyidejűleg száraz, zsírszegény bőr jellemzi: ne használja ezért gyermekei pattanás elleni szereit, hanem azokat, amelyeket kifejezetten felnőttek számára fejlesztettek ki.

A változás éveiben, amikor a természetes ösztrogénszint csökken, a bőr vékonyabb, érzékenyebb és szárazabb lesz. Hamar megfeszül, gondosabb ápolást igényel. Próbálja ki a növényi ösztrogént tartalmazó krémeket és táplálékkiegészítőket. Sok nőnél már néhány hét múlva pozitív változás tapasztalható: a bőr fiatalabbnak tűnik. Így érezheti jól magát minden életciklusában a saját bőrében.

(Németből fordította: Koncz László)