Lélekmelengető forró italok

Téli estéken, amikor kint esik a hó és hideg van, húzódjunk be a meleg szobába és szürcsöljünk forró finomságokat. Milyen jól is tud esni ilyenkor egy csésze forró, lélekmelengető tea, kávé vagy puncs! Sokszor elég néhány korty a meleg nedűből és úgy érezzük, hogy az egész testünk átmelegszik. Ajánlunk hozzá néhány receptet – ne sajnáljunk magunktól néhány percet!

Forró csoki

Legyen fehér, barna, kókuszos vagy vaníliás, a forró csoki mindig jó választás. Amellett, hogy finom, a benne lévő magas kakaótartalom az egészségre is jó hatással van: antioxidáns-tartalma ugyanis véd a rákos megbetegedésektől.Forró csoki

Így készítsük el: Morzsoljunk össze 100 g fekete csokit, adjunk hozzá 3 ek cukrot és 1 liter tejet, majd alacsony hőfokon olvasszuk fel és keverjük össze a hozzávalókat. Figyeljünk arra, hogy folyamatosan kevergessük, nehogy odaégjen a tej. Egészen addig keverjük, amíg a csokidarabok teljesen fel nem olvadnak.

Tipp: Ha nem szeretnénk olyan sok kalóriát a szervezetünkbe vinni, akkor vegyünk zsírszegény tejet és magas kakaótartalmú csokoládét!

Forró tea

Nincs is jobb egy csésze forró teánál! Ez azért is nagyon jó választás, mert a forró csokival ellentétben a teában nagyon kevés kalória van, így a diétázók is büntetlenül, bátran fogyaszthatják. A tea amellett, hogy nagyon finom, a lelkünkre és az egészségünkre is jó hatással van. Csakhogy nem mindegy, milyen fajtát választunk!

Borsmentatea – segít a fejfájás, a migrén megelőzésében és nyugtatja a fájó hasat.
Kamillatea – enyhíti a gyulladást és nagyon jó torokfájás ellen is.
Zsályatea – enyhíti a gyomor-bélrendszeri panaszokat.
Hársfatea – láz ellen nagyon hatásos.

Forralt borA puncs alkoholmentesen is jó

A forralt bor elengedhetetlen kelléke a télnek. Fontos azonban, hogy tudjuk, magas cukortartalma miatt már egy csésze forralt bor is hatalmas kalóriabomba.

Így készítsük el: Egy liter vörös borhoz adjunk egy rúd fahéjat, csillagánizst és szegfűszeget, majd az egészet forraljuk fel. Adjunk hozzá narancsot és ízesítsük cukorral.

Kávé

A legtöbb ember számára szinte elképzelhetetlen a nap egy csésze kávé nélkül. Sokan egészen addig nem térnek magukhoz, amíg meg nem itták reggeli kávéjukat. Aki nem viszi túlzásba a kávéfogyasztást, még tesz is egészségéért: a benne lévő koffein ugyanis fejleszti a koncentrációt és pozitív hatással van a teljesítőképességre.

Puncs

Míg a forralt borban sok a kalória, addig a puncsban kevesebb, sőt, alkoholmentes változatát még gyerekek is fogyaszthatják.
Így készítsük el: Hámozzunk meg egy közepes nagyságú gyömbért és szeleteljük fel. Vágjunk apró kockára egy nagyobb almát, adjuk a gyömbérhez, majd öntsük le egy liter almalével. Facsarjunk ki egy narancsot és a levét adjuk a gyümölcsökhöz. Ízesítsük a puncsot fahéjjal, ánizzsal és narancshéjjal ízlés szerint. Forraljuk fel, majd hagyjuk állni harminc percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

(Németből fordította: Sophie)